Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Tablet - käytön vinkit

Lisätty 05.05.2015

Tablet on tullut kotitalouksiin haastaen kannettavat suosituimpana tietokoneena kotikäytössä. Se on suunniteltu lähinnä kevyeen käyttöön: sähköpostin, pankkipalvelujen, e-lehtien lukuun, viestintäpalveluiden(mm. WhatsApp, Skype, messenger), sosiaalisen median palvelujen(mm. Facebook, Twitter, Pinterest, blogit, Instagram jne.) sekä internetin tiedonhakupalvelujen käyttöön. Niiden käyttöönotto on tehty kohtuu helpoksi sekä käyttö on yksinkertaistettu sovelluskauppoineen ja valmissovelluksineen. Käydään nyt kuitenkin läpi muutamia oleellisia seikkoja joita tulee ottaa huomioon.

Tabletin käyttö perustuu lähes täysin siihen ladattaviin sovelluksiin, joten painotamme tässä sovelluskaupan merkitystä ja sovelluksia, mutta myös perusturvallisuusohjeita sekä käytännöllisyysasetuksia.

Käyttöönotossa huomioitavaa on mahdollisen laitekohtaisen tunnuksen luonti(Apple-ID, Microsoft-tili, Google-tili). Se takaa laitteelle lisätietoturvaa, sovelluskaupan käyttöönoton, lisäpalveluita sekä mahdollisissa katoamis-/varkaustapauksissa laitteen voi paikantaa tai lukita etänä. Näihin seuraaviin asioihin tuomme selkeyttä tässä kirjoituksessa:

 

 1. Laitekohtainen tili

 2. Näytön lukitus

 3. Data-asetukset(verkkovierailu, lentokonetila, mobiilidata)

 4. Paikannuspalvelun käyttöönotto(find my ipad/Android device manager)

 5. Varmuuskopiointi

 6. Sähköposti

 7. Android laitteen suojaus

 8. Pikanäppäimet ja sivut

 9. Sovelluskaupat

 10. Liittimet ja sovittimet

 11. Lisälaitteet ja bluetooth laitteet

 

 1. Laitekohtaisen tilin asennus käyttöönoton yhteydessä on aina suositeltavaa. iPadin käyttöönotto on siinä mielessä yksinkertaisin että se ei jätä vaihtoehtoja. Sinun on luotava AppleID tunnus jolla saat palvelut automaattisesti käyttöön. Windows ja Android laitteella voit tehdä käyttöönoton myös ilman tiliä, mutta jäät paitsi tabletin oleellisimmista palveluista. Kaikille laitteille yhteistä on että tarvitset langattoman verkon yhteyden tai sisäisen mobiilidatayhteyden laitteen käyttöönottoon. Ota käyttöönotossa käyttöön myös vaihtoehtoinen näytön lukitus. Mikäli et ole sitä käyttöönotossa ottanut, suosittelemme sen käyttöönottoa asetusten kautta. Pieni vaiva sen tuomasta turvasta.

 2. Näytön lukitus on nelinumeroinen koodi jolla suojaat laitteesi, ettei kuka tahansa pääse laitteeseen käsiksi. Se voi tuntua turhauttavalta aina syöttää koodia kun haluat laitetta käyttää, mutta siihen tottuu ja se suojaa tietojasi. Voit myös näytön asetuksista säätää sen kuinka pitkän käyttämättömän ajan jälkeen laite lukkiutuu automaattisesti.

 3. Data-asetukset kannattaa myös katsoa heti kuntoon. Mikäli käytät 3g/4g yhteydellä toimivaa laitetta, kannattaa ehdottomasti tarkastaa että asetukset ovat niin, että automaattiset verkkovierailut ovat pois kytkettyinä. Sekä aina kun matkustat Suomen rajojen ulkopuolelle, on myös mobiilidata pois kytkettynä. Silloin säästyt ylimääräisiltä vahingossa tulleilta dataveloituksilta. Näihin asetuksiin pääsee käsiksi laiteasetuksen mobiiliverkkoasetuksista.

 4. Paikannuspalvelun käyttöönotto. Applen Find my iPad/iPhone, Android laitteiden Android Device Manager sekä Windows tuotteiden Paikanna puhelin sovellukset näyttävät puhelimen sijainnin sekä antavat mahdollisuuden soittaa laitteeseen, lukitsemaan sen tai pyyhkimään sen tiedot mikäli pelkää että tärkeät tiedot saattaa joutua vieraan käsiin. Paikannuspalvelu vaatii aina laitekohtaisen tilin käyttöönottoa, aktivoimista asetuksista sekä hukkumistapauksessa kirjautumista laitevalmistajan palveluun josta voit käynnistää nämä toimenpiteet.

 5. Varmuuskopiopalvelu. Tämä palvelu on ihan ehdoton, olkoon laitteesi iPad, Android tai Windows. Applella on iCloud, Windows 8/8.1 laitteilla Tiedostohistoria tai järjestelmän levykuvapalvelu sekä Android –laitteilla automaattinen Googletili varmuuskopiopalvelu. Laitteen asetuksista voit määrittää kyseisen palvelun henkilökohtaiset asetukset niin että itse määrität varmuuskopioidaanko myös kuvat, musiikki, videot ja sovellukset jne. iPad ja Windows laitteet varmuuskopioivat oletuksena kaikki dokumentit, sovellukset sekä mediatiedostot, mutta Google varmuuskopio vain salasanat, sovellukset, kontaktit ja postit. Mediatiedostojen automaattinen varmuuskopiointi pitää käydä itse aktivoimassa Valokuvat ohjelman sekä Google music manager ohjelmien kautta.

 6.   Sähköposti.  Sähköposti on kätevää avata sille tarkoitettuun sovellukseen. Sähköpostia voi toki käyttää internet selaimen kautta webmailina, mutta käyttöä helpottaa huomattavasti jos sähköpostin näkee yhdellä painalluksella. Sekä uudet saapuneet viestit yhdellä silmäyksellä. Lisäksi postin avaaminen on useassa tapauksessa hyvin yksinkertaista. Useimmat ilmaispostit kuten hotmail.com tai gmail.com sovellus tunnistaa automaattisesti eikä sovelluksen käynnistämiseksi tarvitse kuin kirjata sähköpostiosoitteen ja salasanan.

 7. Android -laitteen turvaus. Kaikkien tietoteknisten laitteiden suojaaminen on hyvästä, mutta etenkin Android -pohjaisten laitteiden turvaaminen on erityisen tärkeää. Microsoftin Windows 8 ja Applen iOS laitteiden tietoturva on hyvällä tasolla ja näiden yritysten sovelluskaupoista ladattavat sovellukset kulkevat näiden yritysten tiukan seulan läpi, jotta mitään ylimääräistä ei pääse kuluttajan laitteelle ladattaessa. Mutta Googlen Android on vapaajärjestelmä joita kaikki ohjelmistosuunnittelijat voivat ladata omiin verkkopalveluihinsa, mutta myös Google Playhin ilman yhtä tiukkaa valvontaa kuin Microsoftin Windows kaupan tai Applen Appstoren sovelluksilla. Google kyllä sanoo valvovansa Play sovelluskauppaansa, mutta silti sieltä on tavattu lukuisia haavoittuvuuksia. Lukuisissa ohjelmissa on ollut viruksia tai haittaohjelmia. Lisäksi kehittäjät voivat jakaa kehittelemiään sovelluksia omissa verkkopalveluissaan joita ei kukaan valvo ja tämän vuoksi ylimääräinen tietoturva on erityisen tärkeä. Niitä on saatavilla turvallisilta palveluntarjoajilta kuten suomalainen F-secure(SAFE ja Freedome). Nämä ovat hyviä, mutta maksullisia. Tai sitten maksuton AVAST mobile security and antivirus. Tämä on englanninkielinen.

 8. Pikanäppäimet, helppokäyttötoiminnot ja sivut. Tableteissa merkistä tai järjestelmästä riippumatta on lukuisa määrä pikanäppäimiä ja toimintoja joita hyödyntämällä saa laitteen käytöstä paljon enemmän irti ja huomattavasti helpommalla. Laitteen näkymää pystyy muokata omanlaiseksi, jotta esim. sovellukset joita usein käyttää on heti aloitussivulla. Yläpaneelissa on pika-asetusvalikko. Tästä saa yhdellä sipaisulla kaikki tärkeimmät asetukset käyttöön tai pois käytöstä. Tableteissa on myös paljon valmiita pienoissovelluksia, joita voi hyödyntää käytössä. Tutustu oman laitteesi pikanäppäimiin ja toimintoihin laitekohtaisista ohjeista. Mikäli et ole saanut tai säästänyt kirjallista ohjetta, löytyy valmistajan sivuilta tai muusta verkkopalvelusta kuten www.manualsonline.com.

 9. Sovelluskaupat. Sovellukset ovat tablettien käytön perustana. Toki verkkopankissa voi käydä selaamalla internetsivuja tai Veikkauksen pelejä pelata myös selaimen kautta, mutta kyllä tähän käyttöön suunniteltu ja optimoitu oma sovellus on huomattavasti helpompi, tietoturvallisempi ja toimintavarmempi. Sovelluskaupat vaativat tilin luomista, joten Apple-id, Microsoft tili tai Google tili tulee olla luotuna jotta pääsee nauttimaan näistä lukuisista hyötysovelluksista. Useista sovelluskauppojen sovelluksista on sekä ilmaisversio että maksullinen versio. Ilmaisversio tarjoaa sovelluksen kokeiluun mahdollistavan perusversion, joka jo monelle käyttäjälle riittää, mutta maksullisena saat kaikki sovelluksen tarjoamat palvelut käyttöösi. Voit näin kokeilla ilmaiseksi sopiiko sovellus sinun käyttöösi.

 10. Liittimet ja sovittimet. Tabletin koko tuo rajoitteita siinä kiinteästi oleviin liittimiin. Tablettia on kuitenkin mahdollista liittää useaan eri laitteeseen erilaisten sovittimien kautta. Mikäli haluat liittää laitteen tablettisi esim. taulutelevisioon jotta näet kuvasi tai videopalvelusi isolta näytöltä, voit ostaa siihen sopivan sovittimen. Jos tiedät mitkä liittimet laitteissasi on, voit helposti ostaa nämä liikkeestä. Jos sinulla ei ole hajuakaan mitkä liittimet laitteissasi on, kerro myyjälle mitkä laitteet(merkki ja malli) sinulla on, myyjän tulee tietää tai selvittää liitännät. Nykyään on tablettien ja televisioiden yhdistämiseen myös langattomia sovittimia, mutta niiden asennus usein vaatii hieman tietotaitoa, joten kannattaa käydä laitteen käyttöönotto myyjän kanssa läpi. Musiikitkin voit lähettää tabletista langattomasti stereoihin siihen sopivan bluetooth sovittimen kautta.

 11. Lisälaitteet(mm.Bluetooth).   Tablettien suosion myötä on myös niiden lisälaitteiden määrä kasvanut viime vuosina. Saatavilla on Bluetooth tekniikalla liitettäviä näppäimistöjä, kaiuttimia sekä mediatoistimia. Mikäli käytät tablettia kirjoittamiseen tai koet näytölle kirjoittamisen vaikeaksi, voit ostaa laitteellesi sopivan fyysisen näppäimistön ja liittää sen bluetoothilla. Mediatoistimet ovat nimensä mukaisesti laitteita joilla tabletin sisältöä(lähinnä mediaa) voi näyttää televisioruudulta.  Mediatoistin liitetään televisioon ja tablet yhdistetään siihen jotta tabletilla olevia kuvia, videoita tai muuta mediaa(esim. netti-tv palveluita) voidaan lähettää langattomasti suurempaan ruutuun.

 

Lue kokonaan »

Tablet - hankinnasta surffailuun

Lisätty 31.03.2015

Tabletin ostaminen on varmasti monen suomalaisen mielessä tälläkin hetkellä. Kiperin kysymys näiden ostoa harkitsevien mielissä on varmasti minkä järjestelmän laite ostaa - iPad, Android vai Windows?

Tähän liittyvä verrattain hyvä Digitodaysin artikkeli löytyy tuote- ja palveluesittely sivulta Ostajan oppaana, joten ei käydä tässä blogikirjoituksessa järjestelmän valintaa läpi vaan kirjoitetaan juttu käyttäjän- sekä käytön näkökulmasta.

Tärkeimmät huomiot laitteen hankinnassa ovat käytettävyys, jonka pitää olla itselle sopiva sekä nopeasti sisäistettävä. Käyttötarkoitus, joka tulisi miettiä ennen ostoa mahdollisimman tarkkaan sekä yhteensopivuus. Avataan hieman näitä seikkoja tarkemmin.

Jokaisen joka tablettia harkitsee, tulisi käydä kokeilemassa malleja alan liikkeessä ja pyytää asiantuntijaa näyttämään perustoiminnot sekä laitteen ominaisuudet. Kun on etukäteen miettinyt omaa käyttötarkoitustaan, johon laitetta on hankkimassa, osaa kysyä myyjältä/asiantuntijalta näistä itselle tärkeistä seikoista:

 • Mitä hyötyä saman järjestelmän laitteilla on käytännössä? Tai mitä haittaa jos ottaa eri järjestelmien laitteet?
 • Miten pääsen suorittamaan itselleni tärkeät toimet eri käyttöjärjestelmien laitteissa? Missä eri toimet sijaitsee laitteella ja miten voin hyödyntää niitä käytössä?
 • Mitkä ovat laitteen mahdollisuudet toteuttaa omat harrastukset ja mielenkiinnon kohteet? Löytyykö haluamallesi järjestelmälle tarvittavia sovelluksia jotta pystyt hyötymään laitteesta parhaan mukaan.
 • Tarvitsetko lisälaitteita tai pitääkö tablettiin pystyä liittämään muita laitteita? Mitä liitäntämahdollisuuksia laitteessa on sekä mitä tekniikoita se tukee? Voiko sitä liittää isompaan telkkariin? Miten langaton yhdistäminen? Mobiilidata?
 • Miltä laite tuntuu omaan käteen? Tuntuuko että jokin merkki on helpompi omaksua kuin toinen?
 • Onko laitteessa valmiina varmuuskopio ominaisuutta? Mitkä ovat sen ehdot? Entä tiedonsiirto?

Näiden kysymysten läpikäynti helpottaa oikean laitteen valintaa ja käytön opettelua. Käytön ja kertyvän kokemuksen myötä myös käyttötarkoitus voi hieman muuttua ja vaatimukset laitteelle tai oheislaitteille ja sovelluksille voi hieman muuttua. Ennakkosuunnittelu voi hyvin estää väärän valinnan tekemisen ja sen ettei välttämättä tarvitse miettiä uuden laitteen hankintaa muuttuneen tarpeen takia.  

Mikäli taloudessa on ennestään jonkin käyttöjärjestelmän laite, on toki hyödyllistä ostaa saman järjestelmän tablet. Monille aloittelijoille tietokoneen tai älypuhelimen käyttöjärjestelmän opettelussa on jo työtä. Toisen käyttöjärjestelmän tabletin ostaminen lisää opettelua tuplasti. Lisäksi etuna on laitteiden synkronointi sekä varmuuskopiointi. Saman käyttöjärjestelmän laitteilla, Apple ja Windows 8 pohjaisilla laitteilla on tilipohjaiset(Apple-id ja Microsoft-tili) järjestelmät joiden avulla voi käyttöä helpottaa yhdenmukaistamalla käytön, käytät sitten tietokonetta tai tablettia. Windows 8 laitteilla on menty niin pitkälle että kun kirjaudut molempiin laitteisiin omalla Microsoft tililläsi, saat kaikki asetuksesi: aloitusnäytön painikkeet, väriteemat, selaushistorian, suosikit jne. täsmälleen samanlaiseksi molempiin laitteisiin. Tämä helpottaa laitteen käyttöönottoa sekä käytön harjoittelua huomattavasti. Samantyylisesti voi tehdä Applen tuotteilla. Laitteiden useat sovellukset ja palvelut voi synkronoida pilvipalvelu iCloudin kautta automaattisesti siten että iso osa toisen laitteen sisällöstä on käytettävissä myös toisella laitteella.

Miksi sitten käyttäjän pitäisi synkronoida tabletin ja tietokoneen tiedot? Ei tietenkään tarvitse. Etenkään niin pitkään kun käyttö on pelkkää internetin surffailua ja nettitv:n katselua, ei liittämiselle ja synkronoinnille ole tarvetta. Mutta kun tabletille alkaa kertymään säästettävää tai jaettavaa materiaalia: kuvia, videoita, dokumentteja, musiikkia, ohjelmia tai muita laitteen tietoja, on näiden tietojen tallennus ja varmuuskopiointi suositeltavaa. Ja on erittäin mukavaa ja helppoa kun laitteiden toiminta on määritytty niin että toiselle laitteelle tallennetut kuvat ja videot näkyvät myös toisella laitteella. Tietokoneelle tallennetut ja varmuuskopioidut dokumentit ja musiikkilevyt ovat katseltavissa ja kuunneltavissa myös älypuhelimella/tabletilla.

Mikäli käyttäjä kuitenkin päätyy tulokseen että haluaa Android älypuhelimen oheen Applen iPadin, niin ei se juuri estä palvelujen toimintaa, mutta hieman monimutkaistaa käyttöönottoa sekä yhteiskäyttöä, mikäli käyttäjä haluaa ottaa laitteestaan parhaan mahdollisen hyödyn irti. Tällöin tarvitaan erillisiä ohjelmia tietojen synkronisointiin.

Kun olet miettinyt omaa käyttöäsi ja määrittänyt ne itsellesi tärkeät toimet on hyvä mennä liikkeeseen hypistelemään laitteita ja saamaan apua myyjältä. Tässä listaa toimista mitkä on hyvä tarkastaa liikkeessä kun laite on fyysisesti kädessäsi:

 • koko ja paino: kokeile 7,8 ja 10 tuumaisia laitteita kädessäsi. Erot ovat kohtalaisen pieniä mutta kuitenkin päivittäisessä käytössä havaittavia. Katsotko paljon nettitv palveluita(Yle Areena, Katsomo, Ruutu jne) jolloin 10 tuuman näytöstä saa suurimman hyödyn irti. Lisäksi isomman näytön laitteessa on hieman isommat kirjaimet kirjoittaa. Isosormiselle käyttäjälle tämä tuo käyttömukavuutta. Jos taas laite tulee nk. taskulaitteeksi esim. retkille tai harrastuksen tueksi, voisi 7 tuumainen laite olla fiksumpi.

 • Näytön tarkkuus: Katso halvan laitteen näytöltä liikkuvaa kuvaa(YLE areenan suorat lähetykset). Halvan tabletin näytöntarkkuus on vuoden 2015 alkupuolella 1024*600 pikseliä. Se on melko vähän kun vertaa huippulaitteisiin esim. Samsung Tablet S 10,5 laitteen resoluutioon 2560*1600. Applen Retina-näytöllisissä laitteissakin on yli tuplasti tarkkuutta(2048*1536). Käyttömukavuuden lisäksi se on myös silmälle suotuisampi koska näytön kirkkaus ja tarkkuus paranevat jolloin katsominen helpottuu eikä näyttöä katsellessa silmiä tarvitse siristää.

 • Kokeile myyjän kanssa perustoimintoja: sovellusten toiminta, liikkuminen näytöillä, näyttöjen muokkaaminen omanlaiseksi, (perus)asetusten määrittäminen, pikalinkit, kameran toiminta(kuvat ja videot), sähköposti sekä sovelluskauppa.

 • Katso myyjän kanssa laitteen liitännät ja -mahdollisuudet. Onko bluetoothia? Saako helposti liitettyä telkkariin?

 • Mitä tarvikkeita ja lisälaitteita(näppäimistö, adapterit/liitäntäkaapelit jne) malleihin on saatavilla ja miten ne voi ottaa käyttöön?

 • Wifi tai 3g/4g liittyminen. Mistä langattoman verkon saa toimimaan tai valittua? Miten taas väliaikaisesti kytkettyä pois? Lentotila ja mobiilidatan (pois)kytkentä

 • Onko laitteessa automaattista varmuuskopiota? Kuinka kytketään päälle ja miten voi määrittää mitä tietoja siirtyy? Miten pääsen tarkastamaan varmuuskopioituja tiedostoja ja tarvittaessa palauttamaan?

 • Mikä on akunkesto?

 • Muistien määrä käyttötarkoituksen mukaan? Mieluiten 2Gt käyttömuisti sekä muistikortilla laajennettavissa oleva tallennusmuisti

   

  Nämä ovat oleellisia seikkoja ostoa suunniteltaessa ja auttavat löytämään omaa käyttöä varten hyvän laitteen, jonka ominaisuuksissa on valmiiksi ajateltuna käyttötarkoitus, oman käytön kriteerit ja tarpeet sekä käytön turvallisuus.

Lue kokonaan »

Tablet, kannettava vai pöytäkone - tietokonetta hankkimassa

Lisätty 31.03.2015

Ostaako perinteinen pöytäkone, kannettava vai tablet? Tärkeää on käyttää pieni hetki ennen ostoa käyttötarkoituksen miettimiseen. Onko käyttö pelkkää sähköpostia, tiedon hakua internetistä sekä nettitv palveluiden käyttöä? Tarvitko konetta hieman vaativamman kirjoittamisen, monipuolisempien ohjelmien sekä suuremman näytön takia? Vai olisiko kenties tietokoneelle kiinteä paikka, jossa kodin tietotekniset työt tehdään. Iso näyttö. Laitteiden päivitettävyys, teho ja korjaustoimet ovat pöytäkoneiden ehdoton plussa. Onko mahdollista että käyttötarkoitus hieman muuttuu tai monipuolistuu jatkossa kun osaaminen kehittyy? Minkälaisia lisälaitteita sekä ohjelmia/sovelluksia laitteeseen on mahdollista hankkia? Tai minkälaisia osia ja ominaisuuksia laite sisältää ja mitä ne mahdollistaa tai mahdollisesti sulkee pois?

 

Tablet

Ensimmäinen tehtävä on valita omaa käyttötarkoitustaan vastaava tietokone. Valittavana on tablet eli kämmentietokone jonka suosio on kovassa nousussa, kannettava tai perinteinen pöytäkone. Jokaisessa on omat hyvät ja huonot puolensa jotka on syytä tiedostaa ja käydä läpi ajatellen omaa käyttötarkoitusta. Voisimme toki ottaa tähän mukaan vielä modernit älypuhelimet, koska niitä voi täysin verrata tabletteihin ja puhelinominaisuuden takia jopa monipuolisempia kuin tabletit. Yleisestihän näitä kutsutaan mobiililaitteiksi. Mutta tässä oppaassa puhun tableteista, koska niiden ensisijainen käyttötarkoitus on olla tietokoneen korvike, ei puhelin.

Tablet on suunniteltu pääasiallisesti viihde- ja muistiokäyttöön. Moni käyttää tablettia myös tukena työkäyttöön tarkoitetulle kannettavalle tai pöytätietokoneelle. Sille on saatavana sovelluskaupoista lukematon määrä työkäyttöön tarkoitettuja hyötysovelluksia: Office, suunnittelu-, median editointi ja tuotanto sekä verkon ja tietokoneen diagnostiikkasovelluksia. Mutta rajoitteiden, kuten tehon, fyysisen näppäimistön puuttuminen, näytön pienuuden tai ohjelmistojen täysversioiden puutteen takia ei tablettia voi vakavasti pitää kannettavan tai pöytäkoneen korvikkeena työkoneena.

Tablet on erinomainen internetin surffailuun ja tiedon hakuun. Se on erinomainen satunnaiseen sähköpostiin, median toistamiseen(kuvat, videot, äänitteet), kalenterin sekä muistion ylläpitoon. Tabletin käyttötarkoitus on monipuolistunut esim. Bluetooth näppäimistöjen (tai mallikohtaisten suojakuori-näppäimistö yhdistelmien) sekä liittimien ja uusien liitäntämahdollisuuksien myötä. Näiden takia tablettia voi käyttää yhä monipuolisemmin kannettavan tietokoneen tavoin täysipainoisen kirjoitustyön tai graafisen työn avuksi ison näytön liitettävyyden takia. Mikäli pähkäilee valintaa tabletin ja kannettavan välillä, kannattaa ottaa selvää ostettavalle mallille sopivista lisäosista ja tarvittavista ohjelmista: minkälaisia näppäimistöjä on tarjolla kirjoitustyön tekemiselle? Miten liitän pienen näytön isoon taulutelevisioon? Miten ohjelmien ja sovelluksien versiot eroavat toisistaan tabletin ja kannettavan välillä?

 

Kannettava

Kannettava on suosituin tietokonemalli. Se on suhteellisen helppo ottaa matkalle mukaan, siinä on täysimittainen näppäimistö, kohtalaisen iso näyttö sekä tehoa että muita laitteistoresursseja hoitamaan vaativimmatkin työt ja toimet. Kannettavaa tietokonetta on saatavilla kaikilla käyttöjärjestelmillä sekä eri laitekokoonpanoilla. Siihen on saatavilla kaikki ohjelmien versiot sekä oheislaitteiden mallit, joten kannettavaa voi pitää käytännöllisimpänä ja monipuolisimpana tietokonemallina.

 

Kannettavan negatiivisena puolena voi pitää kestävyyttä sekä sitä että se voi hävitä tai se saatetaan varastaa. Myös korjattavuus verrattuna pöytäkoneeseen on haastavampaa. Pöytäkoneessa nämä ominaisuudet ovat parempia. Kuluttajakannettavissa osat eivät ole kaikista kestävämpiä, eivätkä ne ole kovin hyvin suojattu.

 

Kannettaviin tietokoneisiin on saatavilla erittäin hyvin myös tehoa ja/tai resursseja lisääviä lisäosia. Ne ovat joko sisäisiä tai ulkoisesti liittimiin lisättäviä lisäosia. Näitä ovat esimerkiksi RAM eli keskusmuistit, kiintolevyt, äänikortit sekä erilaiset grafiikkasovittimet. Grafiikkasovittimet tosin eivät muuta käytettävän koneen grafiikkaominaisuuksia vaan ne mahdollistavat ulkoisen, ison näytön tai esim. taulutelevision liittämisen kannettavaan sovittimen määrittämin arvoin(resoluutio sekä virkistystaajuus).

 

 

Pöytäkone

Pöytäkone, eli erillinen näyttö sekä keskusyksikkö, on perinteisin tietokonemalli. Kestävyyden ja tehojen ansiosta se on edelleen hyvin suosittu yrityskäyttäjien, pelaajien sekä perheiden keskuudessa. Yksi parhaista ominaisuuksista pöytäkoneissa on sen osien päivitettävyys sekä korjaus. Mikäli tarvitsee suurempaa tai tarkempaa näyttöä, sen voi vaihtaa hyvin helposti. Muissa tietokonemalleissa tämä ei ole mahdollista. Sisäisiä osia voi vaihtaa myös suhteellisen helposti. Ne ovat laadukkaita ja suhteellisesti halvempia kuin kannettavissakin toimivat vastaavat ulkoiset osat.

Pöytäkoneen negatiivisena puolena on koko. Se painaa paljon ja vie tilaa, huolimatta uusista pienen koon keskusyksiköistä. Silti se on sijoitettava pöydälle tai koteloon pöydän alle.

Uusina pöytäkonemalleina markkinoille on tullut nk. All-in-one pöytäkoneet. Eli niissä on kaikki osat näytön sisällä. Täysin uusi keksintö tämä All-in-one kone ole sillä Applen pöytäkoneet ovat aina olleet tällaisia, mutta vasta muutaman vuoden All-in-one koneita on saatavana myös Windows, Linux sekä kännyköistä tutulla Android käyttöjärjestelmillä. Näissä on kannettavaan nähden etuna kestävyys, mutta se mikä tilassa saavutetaan, menetetään korjauksessa ja osien päivitettävyydessä. Mutta kodin tai pienyrityksen peruskoneeksi All-in-one koneet ovat käyttökelpoisia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lue kokonaan »