Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Tablet - hankinnasta surffailuun

Lisätty 31.03.2015

Tabletin ostaminen on varmasti monen suomalaisen mielessä tälläkin hetkellä. Kiperin kysymys näiden ostoa harkitsevien mielissä on varmasti minkä järjestelmän laite ostaa - iPad, Android vai Windows?

Tähän liittyvä verrattain hyvä Digitodaysin artikkeli löytyy tuote- ja palveluesittely sivulta Ostajan oppaana, joten ei käydä tässä blogikirjoituksessa järjestelmän valintaa läpi vaan kirjoitetaan juttu käyttäjän- sekä käytön näkökulmasta.

Tärkeimmät huomiot laitteen hankinnassa ovat käytettävyys, jonka pitää olla itselle sopiva sekä nopeasti sisäistettävä. Käyttötarkoitus, joka tulisi miettiä ennen ostoa mahdollisimman tarkkaan sekä yhteensopivuus. Avataan hieman näitä seikkoja tarkemmin.

Jokaisen joka tablettia harkitsee, tulisi käydä kokeilemassa malleja alan liikkeessä ja pyytää asiantuntijaa näyttämään perustoiminnot sekä laitteen ominaisuudet. Kun on etukäteen miettinyt omaa käyttötarkoitustaan, johon laitetta on hankkimassa, osaa kysyä myyjältä/asiantuntijalta näistä itselle tärkeistä seikoista:

 • Mitä hyötyä saman järjestelmän laitteilla on käytännössä? Tai mitä haittaa jos ottaa eri järjestelmien laitteet?
 • Miten pääsen suorittamaan itselleni tärkeät toimet eri käyttöjärjestelmien laitteissa? Missä eri toimet sijaitsee laitteella ja miten voin hyödyntää niitä käytössä?
 • Mitkä ovat laitteen mahdollisuudet toteuttaa omat harrastukset ja mielenkiinnon kohteet? Löytyykö haluamallesi järjestelmälle tarvittavia sovelluksia jotta pystyt hyötymään laitteesta parhaan mukaan.
 • Tarvitsetko lisälaitteita tai pitääkö tablettiin pystyä liittämään muita laitteita? Mitä liitäntämahdollisuuksia laitteessa on sekä mitä tekniikoita se tukee? Voiko sitä liittää isompaan telkkariin? Miten langaton yhdistäminen? Mobiilidata?
 • Miltä laite tuntuu omaan käteen? Tuntuuko että jokin merkki on helpompi omaksua kuin toinen?
 • Onko laitteessa valmiina varmuuskopio ominaisuutta? Mitkä ovat sen ehdot? Entä tiedonsiirto?

Näiden kysymysten läpikäynti helpottaa oikean laitteen valintaa ja käytön opettelua. Käytön ja kertyvän kokemuksen myötä myös käyttötarkoitus voi hieman muuttua ja vaatimukset laitteelle tai oheislaitteille ja sovelluksille voi hieman muuttua. Ennakkosuunnittelu voi hyvin estää väärän valinnan tekemisen ja sen ettei välttämättä tarvitse miettiä uuden laitteen hankintaa muuttuneen tarpeen takia.  

Mikäli taloudessa on ennestään jonkin käyttöjärjestelmän laite, on toki hyödyllistä ostaa saman järjestelmän tablet. Monille aloittelijoille tietokoneen tai älypuhelimen käyttöjärjestelmän opettelussa on jo työtä. Toisen käyttöjärjestelmän tabletin ostaminen lisää opettelua tuplasti. Lisäksi etuna on laitteiden synkronointi sekä varmuuskopiointi. Saman käyttöjärjestelmän laitteilla, Apple ja Windows 8 pohjaisilla laitteilla on tilipohjaiset(Apple-id ja Microsoft-tili) järjestelmät joiden avulla voi käyttöä helpottaa yhdenmukaistamalla käytön, käytät sitten tietokonetta tai tablettia. Windows 8 laitteilla on menty niin pitkälle että kun kirjaudut molempiin laitteisiin omalla Microsoft tililläsi, saat kaikki asetuksesi: aloitusnäytön painikkeet, väriteemat, selaushistorian, suosikit jne. täsmälleen samanlaiseksi molempiin laitteisiin. Tämä helpottaa laitteen käyttöönottoa sekä käytön harjoittelua huomattavasti. Samantyylisesti voi tehdä Applen tuotteilla. Laitteiden useat sovellukset ja palvelut voi synkronoida pilvipalvelu iCloudin kautta automaattisesti siten että iso osa toisen laitteen sisällöstä on käytettävissä myös toisella laitteella.

Miksi sitten käyttäjän pitäisi synkronoida tabletin ja tietokoneen tiedot? Ei tietenkään tarvitse. Etenkään niin pitkään kun käyttö on pelkkää internetin surffailua ja nettitv:n katselua, ei liittämiselle ja synkronoinnille ole tarvetta. Mutta kun tabletille alkaa kertymään säästettävää tai jaettavaa materiaalia: kuvia, videoita, dokumentteja, musiikkia, ohjelmia tai muita laitteen tietoja, on näiden tietojen tallennus ja varmuuskopiointi suositeltavaa. Ja on erittäin mukavaa ja helppoa kun laitteiden toiminta on määritytty niin että toiselle laitteelle tallennetut kuvat ja videot näkyvät myös toisella laitteella. Tietokoneelle tallennetut ja varmuuskopioidut dokumentit ja musiikkilevyt ovat katseltavissa ja kuunneltavissa myös älypuhelimella/tabletilla.

Mikäli käyttäjä kuitenkin päätyy tulokseen että haluaa Android älypuhelimen oheen Applen iPadin, niin ei se juuri estä palvelujen toimintaa, mutta hieman monimutkaistaa käyttöönottoa sekä yhteiskäyttöä, mikäli käyttäjä haluaa ottaa laitteestaan parhaan mahdollisen hyödyn irti. Tällöin tarvitaan erillisiä ohjelmia tietojen synkronisointiin.

Kun olet miettinyt omaa käyttöäsi ja määrittänyt ne itsellesi tärkeät toimet on hyvä mennä liikkeeseen hypistelemään laitteita ja saamaan apua myyjältä. Tässä listaa toimista mitkä on hyvä tarkastaa liikkeessä kun laite on fyysisesti kädessäsi:

 • koko ja paino: kokeile 7,8 ja 10 tuumaisia laitteita kädessäsi. Erot ovat kohtalaisen pieniä mutta kuitenkin päivittäisessä käytössä havaittavia. Katsotko paljon nettitv palveluita(Yle Areena, Katsomo, Ruutu jne) jolloin 10 tuuman näytöstä saa suurimman hyödyn irti. Lisäksi isomman näytön laitteessa on hieman isommat kirjaimet kirjoittaa. Isosormiselle käyttäjälle tämä tuo käyttömukavuutta. Jos taas laite tulee nk. taskulaitteeksi esim. retkille tai harrastuksen tueksi, voisi 7 tuumainen laite olla fiksumpi.

 • Näytön tarkkuus: Katso halvan laitteen näytöltä liikkuvaa kuvaa(YLE areenan suorat lähetykset). Halvan tabletin näytöntarkkuus on vuoden 2015 alkupuolella 1024*600 pikseliä. Se on melko vähän kun vertaa huippulaitteisiin esim. Samsung Tablet S 10,5 laitteen resoluutioon 2560*1600. Applen Retina-näytöllisissä laitteissakin on yli tuplasti tarkkuutta(2048*1536). Käyttömukavuuden lisäksi se on myös silmälle suotuisampi koska näytön kirkkaus ja tarkkuus paranevat jolloin katsominen helpottuu eikä näyttöä katsellessa silmiä tarvitse siristää.

 • Kokeile myyjän kanssa perustoimintoja: sovellusten toiminta, liikkuminen näytöillä, näyttöjen muokkaaminen omanlaiseksi, (perus)asetusten määrittäminen, pikalinkit, kameran toiminta(kuvat ja videot), sähköposti sekä sovelluskauppa.

 • Katso myyjän kanssa laitteen liitännät ja -mahdollisuudet. Onko bluetoothia? Saako helposti liitettyä telkkariin?

 • Mitä tarvikkeita ja lisälaitteita(näppäimistö, adapterit/liitäntäkaapelit jne) malleihin on saatavilla ja miten ne voi ottaa käyttöön?

 • Wifi tai 3g/4g liittyminen. Mistä langattoman verkon saa toimimaan tai valittua? Miten taas väliaikaisesti kytkettyä pois? Lentotila ja mobiilidatan (pois)kytkentä

 • Onko laitteessa automaattista varmuuskopiota? Kuinka kytketään päälle ja miten voi määrittää mitä tietoja siirtyy? Miten pääsen tarkastamaan varmuuskopioituja tiedostoja ja tarvittaessa palauttamaan?

 • Mikä on akunkesto?

 • Muistien määrä käyttötarkoituksen mukaan? Mieluiten 2Gt käyttömuisti sekä muistikortilla laajennettavissa oleva tallennusmuisti

   

  Nämä ovat oleellisia seikkoja ostoa suunniteltaessa ja auttavat löytämään omaa käyttöä varten hyvän laitteen, jonka ominaisuuksissa on valmiiksi ajateltuna käyttötarkoitus, oman käytön kriteerit ja tarpeet sekä käytön turvallisuus.