Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Tablet, kannettava vai pöytäkone - tietokonetta hankkimassa

Lisätty 31.03.2015

Ostaako perinteinen pöytäkone, kannettava vai tablet? Tärkeää on käyttää pieni hetki ennen ostoa käyttötarkoituksen miettimiseen. Onko käyttö pelkkää sähköpostia, tiedon hakua internetistä sekä nettitv palveluiden käyttöä? Tarvitko konetta hieman vaativamman kirjoittamisen, monipuolisempien ohjelmien sekä suuremman näytön takia? Vai olisiko kenties tietokoneelle kiinteä paikka, jossa kodin tietotekniset työt tehdään. Iso näyttö. Laitteiden päivitettävyys, teho ja korjaustoimet ovat pöytäkoneiden ehdoton plussa. Onko mahdollista että käyttötarkoitus hieman muuttuu tai monipuolistuu jatkossa kun osaaminen kehittyy? Minkälaisia lisälaitteita sekä ohjelmia/sovelluksia laitteeseen on mahdollista hankkia? Tai minkälaisia osia ja ominaisuuksia laite sisältää ja mitä ne mahdollistaa tai mahdollisesti sulkee pois?

 

Tablet

Ensimmäinen tehtävä on valita omaa käyttötarkoitustaan vastaava tietokone. Valittavana on tablet eli kämmentietokone jonka suosio on kovassa nousussa, kannettava tai perinteinen pöytäkone. Jokaisessa on omat hyvät ja huonot puolensa jotka on syytä tiedostaa ja käydä läpi ajatellen omaa käyttötarkoitusta. Voisimme toki ottaa tähän mukaan vielä modernit älypuhelimet, koska niitä voi täysin verrata tabletteihin ja puhelinominaisuuden takia jopa monipuolisempia kuin tabletit. Yleisestihän näitä kutsutaan mobiililaitteiksi. Mutta tässä oppaassa puhun tableteista, koska niiden ensisijainen käyttötarkoitus on olla tietokoneen korvike, ei puhelin.

Tablet on suunniteltu pääasiallisesti viihde- ja muistiokäyttöön. Moni käyttää tablettia myös tukena työkäyttöön tarkoitetulle kannettavalle tai pöytätietokoneelle. Sille on saatavana sovelluskaupoista lukematon määrä työkäyttöön tarkoitettuja hyötysovelluksia: Office, suunnittelu-, median editointi ja tuotanto sekä verkon ja tietokoneen diagnostiikkasovelluksia. Mutta rajoitteiden, kuten tehon, fyysisen näppäimistön puuttuminen, näytön pienuuden tai ohjelmistojen täysversioiden puutteen takia ei tablettia voi vakavasti pitää kannettavan tai pöytäkoneen korvikkeena työkoneena.

Tablet on erinomainen internetin surffailuun ja tiedon hakuun. Se on erinomainen satunnaiseen sähköpostiin, median toistamiseen(kuvat, videot, äänitteet), kalenterin sekä muistion ylläpitoon. Tabletin käyttötarkoitus on monipuolistunut esim. Bluetooth näppäimistöjen (tai mallikohtaisten suojakuori-näppäimistö yhdistelmien) sekä liittimien ja uusien liitäntämahdollisuuksien myötä. Näiden takia tablettia voi käyttää yhä monipuolisemmin kannettavan tietokoneen tavoin täysipainoisen kirjoitustyön tai graafisen työn avuksi ison näytön liitettävyyden takia. Mikäli pähkäilee valintaa tabletin ja kannettavan välillä, kannattaa ottaa selvää ostettavalle mallille sopivista lisäosista ja tarvittavista ohjelmista: minkälaisia näppäimistöjä on tarjolla kirjoitustyön tekemiselle? Miten liitän pienen näytön isoon taulutelevisioon? Miten ohjelmien ja sovelluksien versiot eroavat toisistaan tabletin ja kannettavan välillä?

 

Kannettava

Kannettava on suosituin tietokonemalli. Se on suhteellisen helppo ottaa matkalle mukaan, siinä on täysimittainen näppäimistö, kohtalaisen iso näyttö sekä tehoa että muita laitteistoresursseja hoitamaan vaativimmatkin työt ja toimet. Kannettavaa tietokonetta on saatavilla kaikilla käyttöjärjestelmillä sekä eri laitekokoonpanoilla. Siihen on saatavilla kaikki ohjelmien versiot sekä oheislaitteiden mallit, joten kannettavaa voi pitää käytännöllisimpänä ja monipuolisimpana tietokonemallina.

 

Kannettavan negatiivisena puolena voi pitää kestävyyttä sekä sitä että se voi hävitä tai se saatetaan varastaa. Myös korjattavuus verrattuna pöytäkoneeseen on haastavampaa. Pöytäkoneessa nämä ominaisuudet ovat parempia. Kuluttajakannettavissa osat eivät ole kaikista kestävämpiä, eivätkä ne ole kovin hyvin suojattu.

 

Kannettaviin tietokoneisiin on saatavilla erittäin hyvin myös tehoa ja/tai resursseja lisääviä lisäosia. Ne ovat joko sisäisiä tai ulkoisesti liittimiin lisättäviä lisäosia. Näitä ovat esimerkiksi RAM eli keskusmuistit, kiintolevyt, äänikortit sekä erilaiset grafiikkasovittimet. Grafiikkasovittimet tosin eivät muuta käytettävän koneen grafiikkaominaisuuksia vaan ne mahdollistavat ulkoisen, ison näytön tai esim. taulutelevision liittämisen kannettavaan sovittimen määrittämin arvoin(resoluutio sekä virkistystaajuus).

 

 

Pöytäkone

Pöytäkone, eli erillinen näyttö sekä keskusyksikkö, on perinteisin tietokonemalli. Kestävyyden ja tehojen ansiosta se on edelleen hyvin suosittu yrityskäyttäjien, pelaajien sekä perheiden keskuudessa. Yksi parhaista ominaisuuksista pöytäkoneissa on sen osien päivitettävyys sekä korjaus. Mikäli tarvitsee suurempaa tai tarkempaa näyttöä, sen voi vaihtaa hyvin helposti. Muissa tietokonemalleissa tämä ei ole mahdollista. Sisäisiä osia voi vaihtaa myös suhteellisen helposti. Ne ovat laadukkaita ja suhteellisesti halvempia kuin kannettavissakin toimivat vastaavat ulkoiset osat.

Pöytäkoneen negatiivisena puolena on koko. Se painaa paljon ja vie tilaa, huolimatta uusista pienen koon keskusyksiköistä. Silti se on sijoitettava pöydälle tai koteloon pöydän alle.

Uusina pöytäkonemalleina markkinoille on tullut nk. All-in-one pöytäkoneet. Eli niissä on kaikki osat näytön sisällä. Täysin uusi keksintö tämä All-in-one kone ole sillä Applen pöytäkoneet ovat aina olleet tällaisia, mutta vasta muutaman vuoden All-in-one koneita on saatavana myös Windows, Linux sekä kännyköistä tutulla Android käyttöjärjestelmillä. Näissä on kannettavaan nähden etuna kestävyys, mutta se mikä tilassa saavutetaan, menetetään korjauksessa ja osien päivitettävyydessä. Mutta kodin tai pienyrityksen peruskoneeksi All-in-one koneet ovat käyttökelpoisia.