Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Tablet - käytön vinkit

Lisätty 05.05.2015

Tablet on tullut kotitalouksiin haastaen kannettavat suosituimpana tietokoneena kotikäytössä. Se on suunniteltu lähinnä kevyeen käyttöön: sähköpostin, pankkipalvelujen, e-lehtien lukuun, viestintäpalveluiden(mm. WhatsApp, Skype, messenger), sosiaalisen median palvelujen(mm. Facebook, Twitter, Pinterest, blogit, Instagram jne.) sekä internetin tiedonhakupalvelujen käyttöön. Niiden käyttöönotto on tehty kohtuu helpoksi sekä käyttö on yksinkertaistettu sovelluskauppoineen ja valmissovelluksineen. Käydään nyt kuitenkin läpi muutamia oleellisia seikkoja joita tulee ottaa huomioon.

Tabletin käyttö perustuu lähes täysin siihen ladattaviin sovelluksiin, joten painotamme tässä sovelluskaupan merkitystä ja sovelluksia, mutta myös perusturvallisuusohjeita sekä käytännöllisyysasetuksia.

Käyttöönotossa huomioitavaa on mahdollisen laitekohtaisen tunnuksen luonti(Apple-ID, Microsoft-tili, Google-tili). Se takaa laitteelle lisätietoturvaa, sovelluskaupan käyttöönoton, lisäpalveluita sekä mahdollisissa katoamis-/varkaustapauksissa laitteen voi paikantaa tai lukita etänä. Näihin seuraaviin asioihin tuomme selkeyttä tässä kirjoituksessa:

 

 1. Laitekohtainen tili

 2. Näytön lukitus

 3. Data-asetukset(verkkovierailu, lentokonetila, mobiilidata)

 4. Paikannuspalvelun käyttöönotto(find my ipad/Android device manager)

 5. Varmuuskopiointi

 6. Sähköposti

 7. Android laitteen suojaus

 8. Pikanäppäimet ja sivut

 9. Sovelluskaupat

 10. Liittimet ja sovittimet

 11. Lisälaitteet ja bluetooth laitteet

 

 1. Laitekohtaisen tilin asennus käyttöönoton yhteydessä on aina suositeltavaa. iPadin käyttöönotto on siinä mielessä yksinkertaisin että se ei jätä vaihtoehtoja. Sinun on luotava AppleID tunnus jolla saat palvelut automaattisesti käyttöön. Windows ja Android laitteella voit tehdä käyttöönoton myös ilman tiliä, mutta jäät paitsi tabletin oleellisimmista palveluista. Kaikille laitteille yhteistä on että tarvitset langattoman verkon yhteyden tai sisäisen mobiilidatayhteyden laitteen käyttöönottoon. Ota käyttöönotossa käyttöön myös vaihtoehtoinen näytön lukitus. Mikäli et ole sitä käyttöönotossa ottanut, suosittelemme sen käyttöönottoa asetusten kautta. Pieni vaiva sen tuomasta turvasta.

 2. Näytön lukitus on nelinumeroinen koodi jolla suojaat laitteesi, ettei kuka tahansa pääse laitteeseen käsiksi. Se voi tuntua turhauttavalta aina syöttää koodia kun haluat laitetta käyttää, mutta siihen tottuu ja se suojaa tietojasi. Voit myös näytön asetuksista säätää sen kuinka pitkän käyttämättömän ajan jälkeen laite lukkiutuu automaattisesti.

 3. Data-asetukset kannattaa myös katsoa heti kuntoon. Mikäli käytät 3g/4g yhteydellä toimivaa laitetta, kannattaa ehdottomasti tarkastaa että asetukset ovat niin, että automaattiset verkkovierailut ovat pois kytkettyinä. Sekä aina kun matkustat Suomen rajojen ulkopuolelle, on myös mobiilidata pois kytkettynä. Silloin säästyt ylimääräisiltä vahingossa tulleilta dataveloituksilta. Näihin asetuksiin pääsee käsiksi laiteasetuksen mobiiliverkkoasetuksista.

 4. Paikannuspalvelun käyttöönotto. Applen Find my iPad/iPhone, Android laitteiden Android Device Manager sekä Windows tuotteiden Paikanna puhelin sovellukset näyttävät puhelimen sijainnin sekä antavat mahdollisuuden soittaa laitteeseen, lukitsemaan sen tai pyyhkimään sen tiedot mikäli pelkää että tärkeät tiedot saattaa joutua vieraan käsiin. Paikannuspalvelu vaatii aina laitekohtaisen tilin käyttöönottoa, aktivoimista asetuksista sekä hukkumistapauksessa kirjautumista laitevalmistajan palveluun josta voit käynnistää nämä toimenpiteet.

 5. Varmuuskopiopalvelu. Tämä palvelu on ihan ehdoton, olkoon laitteesi iPad, Android tai Windows. Applella on iCloud, Windows 8/8.1 laitteilla Tiedostohistoria tai järjestelmän levykuvapalvelu sekä Android –laitteilla automaattinen Googletili varmuuskopiopalvelu. Laitteen asetuksista voit määrittää kyseisen palvelun henkilökohtaiset asetukset niin että itse määrität varmuuskopioidaanko myös kuvat, musiikki, videot ja sovellukset jne. iPad ja Windows laitteet varmuuskopioivat oletuksena kaikki dokumentit, sovellukset sekä mediatiedostot, mutta Google varmuuskopio vain salasanat, sovellukset, kontaktit ja postit. Mediatiedostojen automaattinen varmuuskopiointi pitää käydä itse aktivoimassa Valokuvat ohjelman sekä Google music manager ohjelmien kautta.

 6.   Sähköposti.  Sähköposti on kätevää avata sille tarkoitettuun sovellukseen. Sähköpostia voi toki käyttää internet selaimen kautta webmailina, mutta käyttöä helpottaa huomattavasti jos sähköpostin näkee yhdellä painalluksella. Sekä uudet saapuneet viestit yhdellä silmäyksellä. Lisäksi postin avaaminen on useassa tapauksessa hyvin yksinkertaista. Useimmat ilmaispostit kuten hotmail.com tai gmail.com sovellus tunnistaa automaattisesti eikä sovelluksen käynnistämiseksi tarvitse kuin kirjata sähköpostiosoitteen ja salasanan.

 7. Android -laitteen turvaus. Kaikkien tietoteknisten laitteiden suojaaminen on hyvästä, mutta etenkin Android -pohjaisten laitteiden turvaaminen on erityisen tärkeää. Microsoftin Windows 8 ja Applen iOS laitteiden tietoturva on hyvällä tasolla ja näiden yritysten sovelluskaupoista ladattavat sovellukset kulkevat näiden yritysten tiukan seulan läpi, jotta mitään ylimääräistä ei pääse kuluttajan laitteelle ladattaessa. Mutta Googlen Android on vapaajärjestelmä joita kaikki ohjelmistosuunnittelijat voivat ladata omiin verkkopalveluihinsa, mutta myös Google Playhin ilman yhtä tiukkaa valvontaa kuin Microsoftin Windows kaupan tai Applen Appstoren sovelluksilla. Google kyllä sanoo valvovansa Play sovelluskauppaansa, mutta silti sieltä on tavattu lukuisia haavoittuvuuksia. Lukuisissa ohjelmissa on ollut viruksia tai haittaohjelmia. Lisäksi kehittäjät voivat jakaa kehittelemiään sovelluksia omissa verkkopalveluissaan joita ei kukaan valvo ja tämän vuoksi ylimääräinen tietoturva on erityisen tärkeä. Niitä on saatavilla turvallisilta palveluntarjoajilta kuten suomalainen F-secure(SAFE ja Freedome). Nämä ovat hyviä, mutta maksullisia. Tai sitten maksuton AVAST mobile security and antivirus. Tämä on englanninkielinen.

 8. Pikanäppäimet, helppokäyttötoiminnot ja sivut. Tableteissa merkistä tai järjestelmästä riippumatta on lukuisa määrä pikanäppäimiä ja toimintoja joita hyödyntämällä saa laitteen käytöstä paljon enemmän irti ja huomattavasti helpommalla. Laitteen näkymää pystyy muokata omanlaiseksi, jotta esim. sovellukset joita usein käyttää on heti aloitussivulla. Yläpaneelissa on pika-asetusvalikko. Tästä saa yhdellä sipaisulla kaikki tärkeimmät asetukset käyttöön tai pois käytöstä. Tableteissa on myös paljon valmiita pienoissovelluksia, joita voi hyödyntää käytössä. Tutustu oman laitteesi pikanäppäimiin ja toimintoihin laitekohtaisista ohjeista. Mikäli et ole saanut tai säästänyt kirjallista ohjetta, löytyy valmistajan sivuilta tai muusta verkkopalvelusta kuten www.manualsonline.com.

 9. Sovelluskaupat. Sovellukset ovat tablettien käytön perustana. Toki verkkopankissa voi käydä selaamalla internetsivuja tai Veikkauksen pelejä pelata myös selaimen kautta, mutta kyllä tähän käyttöön suunniteltu ja optimoitu oma sovellus on huomattavasti helpompi, tietoturvallisempi ja toimintavarmempi. Sovelluskaupat vaativat tilin luomista, joten Apple-id, Microsoft tili tai Google tili tulee olla luotuna jotta pääsee nauttimaan näistä lukuisista hyötysovelluksista. Useista sovelluskauppojen sovelluksista on sekä ilmaisversio että maksullinen versio. Ilmaisversio tarjoaa sovelluksen kokeiluun mahdollistavan perusversion, joka jo monelle käyttäjälle riittää, mutta maksullisena saat kaikki sovelluksen tarjoamat palvelut käyttöösi. Voit näin kokeilla ilmaiseksi sopiiko sovellus sinun käyttöösi.

 10. Liittimet ja sovittimet. Tabletin koko tuo rajoitteita siinä kiinteästi oleviin liittimiin. Tablettia on kuitenkin mahdollista liittää useaan eri laitteeseen erilaisten sovittimien kautta. Mikäli haluat liittää laitteen tablettisi esim. taulutelevisioon jotta näet kuvasi tai videopalvelusi isolta näytöltä, voit ostaa siihen sopivan sovittimen. Jos tiedät mitkä liittimet laitteissasi on, voit helposti ostaa nämä liikkeestä. Jos sinulla ei ole hajuakaan mitkä liittimet laitteissasi on, kerro myyjälle mitkä laitteet(merkki ja malli) sinulla on, myyjän tulee tietää tai selvittää liitännät. Nykyään on tablettien ja televisioiden yhdistämiseen myös langattomia sovittimia, mutta niiden asennus usein vaatii hieman tietotaitoa, joten kannattaa käydä laitteen käyttöönotto myyjän kanssa läpi. Musiikitkin voit lähettää tabletista langattomasti stereoihin siihen sopivan bluetooth sovittimen kautta.

 11. Lisälaitteet(mm.Bluetooth).   Tablettien suosion myötä on myös niiden lisälaitteiden määrä kasvanut viime vuosina. Saatavilla on Bluetooth tekniikalla liitettäviä näppäimistöjä, kaiuttimia sekä mediatoistimia. Mikäli käytät tablettia kirjoittamiseen tai koet näytölle kirjoittamisen vaikeaksi, voit ostaa laitteellesi sopivan fyysisen näppäimistön ja liittää sen bluetoothilla. Mediatoistimet ovat nimensä mukaisesti laitteita joilla tabletin sisältöä(lähinnä mediaa) voi näyttää televisioruudulta.  Mediatoistin liitetään televisioon ja tablet yhdistetään siihen jotta tabletilla olevia kuvia, videoita tai muuta mediaa(esim. netti-tv palveluita) voidaan lähettää langattomasti suurempaan ruutuun.