Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Google –haun 14 helpottavaa toimintoa

 Iltalehden digipalvelu listasi 14 erittäin hyödyllistä ohjetta Google -haun tarkentamiseksi.

 

1. Määrittele sana
Onko Scrabble-vastustajasi sitä mieltä, että ganglio ei ole oikea sana? Kirjoita Google-hakuun "define:" ja valitsemasi sana. Google näyttää sinulle suoraan sanan määritelmän.
Esimerkki: define: ganglio


2. Etsi suoria lainauksia
Haluatko etsiä sanoja, jotka esiintyvät juuri tietyssä järjestyksessä? Laita haettavat sanat lainausmerkkien väliin.
Esimerkki: "veni, vidi, vici"


3. Etsi samankaltaisia termejä
Haluat etsiä tietoa vaihtoehtoisista energiamuodoista, mutta tiedät, että ilmaisulla on useita synonyymeja, kuten "uusiutuvat energiamuodot". Laita sanan eteen aaltoviiva.
Esimerkki: ~vaihtoehtoiset energiamuodot


4. Rajaa sanoja pois hausta
Haluatko etsiä leipäreseptejä, joissa ei käytetä hiivaa? Kun olet kirjoittanut hakusanat, lisää miinusmerkki niiden sanojen eteen, joiden et halua sisältyvän hakuun.
Esimerkki: leipäresepti -hiiva


5. Etsi tietyn hintahaarukan sisältä
Haluatko etsiä puhelimia, jotka maksavat yli 400 euroa, mutta alle 600 euroa? Lisää hakuun alin ja ylin hinta, ja niiden väliin kaksi pistettä.
Esimerkki: puhelin 400€..600€


6. Etsi vain tietyltä sivustolta
Luitko kiinnostavan jutun Nelson Mandelasta nettilehdestä, mutta et muista sen otsikkoa? Lisää haun alkuun "site:" ja etsimäsi sivun nimi.
Esimerkki: site:iltalehti.fi Nelson Mandela


7. Täytä aukot
Etsitkö asiaa tai vaikkapa laulun sanoja, mutta olet unohtanut osan sanoista? Käytä tähtimerkkejä korvaamaan ne sanat, joita et muista.
Esimerkki: veni * sana * vici


8. Etsi tiedostotyypin perusteella
Sinun täytyy pitää PowerPoint-esitelmä Julius Ceasarista ja haluat nähdä, millaisia esityksiä muut ovat tehneet. Lisää hakusanan jälkeen sanat "filetype:PPT".
Esimerkki: Julius Ceasar filetype:PPT


9. Aseta ajastin
Haluatko pitää tauon töistä tai opiskelusta ja katsoa vartin verran kissavideoita? Kirjoita hakukenttään "set timer for", ja ensimmäisenä hakutuloksena saat ajastimen, joka hälyttää, kun aika on lopussa.
Esimerkki: set timer for 15 minutes


10. Laske laskuja
Onko sinulla matemaattinen ongelma, jota et pysty ratkaisemaan päässäsi? Kirjoita lasku hakukenttään, ja Google näyttää sinulle vastauksen.
Esimerkki: 37% of 4250


11. Muunna valuutta
Tarvitsetko valuuttalaskuria? Kirjoita hakukenttään valuutta ja määrä, jonka haluat muuntaa. Kirjoita sitten sana "to" ja valuutta, joksi haluat muuttaa summan.
Esimerkki: 250 euros to yen


12. Löydä GIF
Etsitkö GIF-kuvaa, jonka nimeä et muista? Mene Googlen kuvahakuun. Mene hakutyökaluihin ja valitse kuvan tyypiksi animoitu.


13. Etsi otsikon perusteella
Etsitkö nettisivua, jonka otsikossa esiintyy jonkin tietty sana? Kirjoita haun alkuun "intitle:". Hakutuloksissa näkyvät kaikki nettisivut, joiden otsikossa etsimäsi sana esiintyy.
Esimerkki: intitle: sauli niinistö


14. Laita Google tekemään kärrynpyöriä
Jos haluat nähdä, kuinka Googlen sivu heittää kärrynpyörän, kirjoita hakukenttään "do a barrel roll" ja paina enteriä.