VERKON LYHYT OPPIMÄÄRÄ:

Verkon avulla voimme olla yhteydessä toisiin laitteisiin ja kommunikoida niiden kanssa. Yrityksellä voi olla olla toimistoja ympäri maailman ja yrityksen tietokoneiden tulee toimia ja kommunikoida toistensa kanssa yrityksen sisäisessä verkossa. Kuinka tämä on mahdollista ja miten maailman laajuinen internet toimii jotta sinä, minä ja Jorge Mexicosta voi keskustella toistensa kanssa ja surffailla samoilla www sivuilla.

Sanotaan että tietotekniikan maailmassa ei ole maiden välisiä rajoja. Se pitää osin paikkansa, mutta ei täysin. Kerrotaan siihenkin kohta syyt.

Lähdetään perusteista liikkeelle. Kun kaksi tai useampaa tietokonetta liitetään toisiinsa kaapelilla tai ovat langattomasti yhteydessä toisiinsa verkon laitteen( reititin, kytkin tai hubin) avulla, ovat koneet muodostaneet tietoverkon. Oikein määritetyillä asetuksilla yhdistetyt tietokoneet voivat näin jakaa tiedostoja ja asetuksia sekä käyttäjät voivat kommunikoida keskenään.

Miten verkko sitten toimii? Jokaisessa koneessa joka haluaa olla ja toimia verkossa tarvitsee verkkokortin. Mikäli se halutaan olla langattomasti yhteydessä verkkoon tarvitaan langattoman verkon mahdollistava sovitin(kortti). Tällä kortilla on valmistajan määrittämä, kansainvälisten standardien mukainen, tunnus(MAC tunnus). Tämä tunnus yksilöi koneen verkossa.

Verkot on luokiteltu pienemmästä(nk. liki- tai henkilökohtaisesta PAN verkosta) suurimpaan Laajaverkkoon(kuten internet). Välissä on lähiverkko LAN(local area Network) sekä kaupunkiverkko(MAN).  Kaikissa näissä perusidea on sama. Se koostuu joukosta laitteita tai pienempiä verkkoja.

Kun tietokone haluaa internetiin, tarvitaan kone jossa on verkkokortti, operaattorin toimittava yhteys sekä siihen liittyvät laitteet, modeemi/reititin. Nykypäivänä operaattorien toimittamissa laitteissa modeemi+reititin tulevat samassa paketissa. Modeemi mahdollistaa yhteyden toimivuuden tietokoneen(verkkokortin) sekä operaattorin laitteiden välillä sekä reititin toimii yhteyden oikeiden asetustietojen lähettämisestä eri verkkojen välillä.

Maailmassa jokainen yhteys on standardoitu ja operaattorit määrittävät ja toimittavat näitä yhteyksiä. Eli jotta yhteys internetiin toimisi, täytyy operaattorin määrittää sinun haluamaasi osoitteeseen toimiva verkko-osoite(IP-osoite, internet protocol). Tämä osoite määritetään reitittimeesi operaattorin toimesta ja osoitteelle avataan väylä kansainväliseen verkkoon, internetiin. Tämä verkko toimii hyvin pitkälle samalla periaatteella kuin vanha perinteinen tieverkosto taloineen, joilla jokaisella on nimi ja osoite. Näin Posti tietää mihin kirje on menossa. Tietoverkossa jokaisella laitteella on tunnus ja yhteydellä osoite johon otetaan yhteys. Jokaisella www-sivulla on osoite joka vastaa sille määritettyä IP osoitetta. Käyttäjälle on huomattavasti helpompaa muistaa osoite www.laitejatieto.fi kuin 192.168.10.1. Tällä periaatteella, hieman yksinkertaistettuna verkko toimii. Tällä tavalla myös yhteyksiä säännöstellään ja rajoitetaan. Esimerkiksi Kiinassa on rajoitettu internetliikenne. Valtio voi määrätä operaattoreita rajoittamaan liikennettä niin ettei Kiinan verkon sisältä ole pääsyä minkään muun maan verkkoon ilman lupaa.

Jotta ymmärtää että miten esimerkiksi laajakaistaverkon yhteys ja nopeudet toimivat ja määrittyvät on hyvä ymmärtää verkon toimintaa. Ympäri Suomenmaata on kaivettu maan alle tuhansia ja tuhansia kilometrejä kupari- tai kuitukaapelia, jota pitkin data välittyy. Se on vedetty useiden keskuksien sekä niissä olevien vahvistimien kautta. Kupariyhteyksien nopeudet riippuvat pitkälti siitä miten nopea yhteys on määritelty operaattorin toimesta, mutta hyvin pitkälti maksiminopeus ja toimivuus määrittyy kuparin laadusta sekä asiakkaan osoitteen ja seuraavan keskuksen/vahvistimen välimatkasta. Kuituyhteys on aina laadukkaampi eikä ole välimatkoista riippuvainen. Se on tosin myös kalliimpi.

Helsingin Yliopisto on julkaissut keväällä 2020 sivuillaan ja Youtubessa aiheesta(Internetin toimintaperiaatteet ja pilvipalvelut) julkaisun. Tähän kannattaa tutustuta, mikäli aihe herättää mielenkiintoa. Tähän voi tutustua  Youtuben osoitteessa(ja Näytä Lisää -linkin kautta saa lisätietoa ja ylipiston linkkejä näkyviin):

https://www.youtube.com/watch?v=m6eExiGqtS0