LEVYTILAN PUHDISTUS:

Windows 8  käyttöjärjestelmän yksi parhaista uudistuksista on nopeutettu käynnistys. Tietokone käynnistyy parhaimmillaan jopa 7 sekunnissa. Tämän on mahdollistanut nk. Hybridi käynnistys/sammutus. Käytännössä tietokone ei sammu kokonaan, vaan tallentaa edellisen istunnon järjestelmiinsä ja tämän ansiosta käynnistys lataa käyttöjärjestelmän niin nopeasti käyttötilaan.

Tämä ominaisuus sekä käyttöjärjestelmän päivitystiedosto saattavat viedä hyvinkin paljon tilaa kiintolevyltä, joten jos tuntuu siltä että kiintolevyn tila on vähissä vaikka tallennettuja omia tiedostoja ei ole niin paljon, kannattaa levyn putsaaminen. Tämä toiminto kannattaa tehdä muutaman kuukauden välein. Ohje alla:

Windows 8: Avaa työpöytänäkymässä resurssienhallinta. Klikkaa vasemmasta tiedostopuusta Ohjauspaneeli auki. Kirjoita hakukenttään vapauta. Saat näkymään Valvontatyökalut, jonka alapuolella on linkki: vapauta levytilaa poistamalla tarpeettomia tiedostoja. Klikkaa linkkiä ja valitse oletus asema(yleensä c:) painamalla ok. Järjestelmä hakee putsattavia tiedostoja. Tämä voi kestää useita minuutteja. Sitten avautuu ao valintapaneeli:

Tästä valintapaneelista valitaan kaikki tiedostot. Kun kaikki valintalaatikot on valittu, näet vapautuvan levytilan kokonaismäärän paneelissa. Nyt klikataan OK. Vapautuva määrä saattaa olla useita gigatavuja ellei jopa kymmeniä gigatavuja.

VAKAVIEN VIRHEIDEN SATTUESSA:

Joskus koneessa saattaa sattua vakava virhe jonka jälkeen ruutuun ilmestyy sininen ruutu nk. blue screen ja kone sammuu. Mikäli tämä toistuu, soita ammattilaiselle. Älä tee järjestelmän palautusta jossa tiedot katoaa. Mikäli sinulla ei ole levyllä olevista tiedostoista varmuuskopioita toisella medialla, saa tiedot levyltä talteen ennen kuin käyttöjärjestelmälle tehdään mahdollinen palautus.

OLETUSOHJELMAT:

Etenkin Windows 8:ssa oletusohjelmat ovat monelle vaikeaselkoisia uuden Aloitusnäytön sovelluksia: PDF reader(lukuohjelma), sähköposti, kuvien ja videoiden katselu, kalenteri, musiikki jne. Mikäli on tottunut käyttämään Windows konetta vanhan perinteisen työpöytänäkymän kautta ja työpöytäohjelmia, kannattaa oletusohjelmat vaihtaa itselle sopivimmaksi. OHJE: avaa ohjauspaneeli, kirjoita hakukenttään oletusohjelma. Klikkaa Määritä oletusohjelmat -linkkiä. Täältä voi valita esim. halutun internet selaimen, kuvien katseluohjelman, musiikin ja videoiden toistamiseen käytetyn ohjelman. Klikkaa haluttu ohjelma aktiiviseksi ja paina Aseta tämä ohjelma oletukseksi. Näin voit avata esimerkiksi kuvat haluamallasi ohjelmalla.

Laite ja Tieto akatemia suosittelee kuvien avausohjelmaksi Valokuvavalikoima -ohjelmaa. Se sisältää perustoiminnot myös kuvien muokkaukselle sekä esittämiseen. Muun median toistoon Windows Media Player on perushyvä ohjelma.

Hyviä ja turvallisia ohjelmia kuten Adobe readerin tai ilmaisen Avast virusturvan voi hakea osoitteesta www.download.fi

Hyvän ja ilmaisen sähköpostiohjelman osoitteesta: http://windows.microsoft.com/fi-fi/windows-live/essentials - paketissa tulee muitakin ilmaisia hyötyohjelmia.

WINDOWS 8 KONEESEEN KÄYNNISTÄVALIKKO

Windows 8 koneen oletusasetuksia on sen käynnistyminen uuteen Aloitusnäyttöön. Monet haluavat käyttää konetta vanhan perinteisen työpöytänäkymän kautta. Voit yhdellä ilmaisella lisäohjelmalla saada tietokoneen latautumaan automaattisesti työpöytään sekä saat perinteisen käynnistävalikon käyttöösi.

Voit ladata Classic Shell -ohjelmiston suomalaisen palveluntarjoajan osoitteesta: www.download.fija kirjoita hakukenttään, jossa lukee ”etsi ohjelmia sivustolta download.fi.”: classic shell ja aktivoi se Enter-näppäimellä. Asennus aloitetaan painamalla vihreää LATAA ILMAISEKSI -painiketta, jolloin ruudun alareunaan ilmestyy hetken päästä vaalea palkki, jossa kysytään ohjelman asennuksen valintaa. Valitse Suorita ja hyväksy asennusohjelman kysymykset. Kun asennus on valmis, ilmestyy ruudun vasempaan alanurkkaan simpukka-kuvake tai 8.1 päivitetyissä koneissa saatat joutua painamaan vasemman alanurkan ruutu-kuvaketta, jolloin ilmestyy Classic Shell -asetusvalikko. Tämä hyväksytään OK-painikkeella ja simpukka-kuvake ilmestyy ruutu-painikkeen tilalle vasempaan alanurkkaan. Kun painat ensimmäisen kerran Simpukka-kuvakkeesta, avautuu asetusnäkymä. Valitse vasemmanpuoleisin Classic Style ja tarkista, että alaosan Replace Start button -valintaruutu on valittuna, lisäksi voit itse valita kolmesta vaihtoehdosta simpukkavalikon logon (Aero, Classic tai Custom). Klikkaa sitten OK ja asennus on valmis.

OHJELMIEN JA TIETOKONEEN PAKKOSAMMUTUS:

Joskus voi käydä niin ettei koneella voi tehdä mitään että käyttöjärjestelmä jumiutuu täysin: hiiren osoitin ei liiku mihinkään, näppäimet eivät tee mitään ja näyttö jämähtää samaan tilaan ilman että mikään liikkuu tai näppäin toimii. Tällöin on joko ohjelmien tai koko tietokoneen pakkosammutus paikallaan. Nykypäivänä(Windows 7 ja 8/8.1) tietokoneen pakkosammutus ei enää ole niin kriittinen toimi jonka pitäisi hajottaa koneen osia, etenkin kiintolevyä ja itsekin olen joutunut sitä tekemään lukemattomia kertoja ilman mitään seuraamuksia. Kannattaa kuitenkin muistaa että pakkosammutusta asennusten tai päivitysten aikana ei tule suorittaa.

Mikäli kone jumiutuu, kokeile ensin pakkosammuttaa se ohjelma joka jumitti koneen, esim. Internet Explorer. Paina samanaikaisesti pohjaan näppäimet: ctrl+alt+delete ja valitse avautuvasta paneelista Tehtävienhallinta. Valitse avautuvasta avoinna eli käytössä olevien ohjelmien listasta Internet Explorer klikkaamalla kerran se aktiiviseksi ja paina Lopeta tehtävä-painiketta. Mikäli kone on niin jumissa ettei tehtävähallinta aukea eikä ctrl+alt+delete yhdistelmän painaminenkaan tuota mitään tulosta, paina koneen virtapainike pohjaan noin 5 sekunnin ajaksi kunnes virrat katkeavat koneesta kokonaan. Odota hetki ja käynnistä kone uudestaan. Aiemmat Windows versiot(win 7<) saattaa tiedustella miten järjestelmä ladataan ja siihen valitaan normaali Windows käynnistys. Windows 8/8.1 käyttäjä saattaa joutua valitsemaan järjestelmän kieli- ja maakohtaiset asetukset uudelleen ja sitten painamaan jatka Windowsin käyttöön. Useimmiten jumi ratkeaa tällä. Muista kuitenkin että työt joita olet työstämässä katoaa mikäli teet pakkosammutukset.