Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

 

Ostajan opas tietokoneen hankintaan

 

Tässä ostajan oppaassa käymme läpi suosituksia perustietokonetta(pöytäkone tai kannettava) harkitsevalle kuluttajalle. Mitä kannattaa ottaa huomioon? Mitkä osat ovat suositeltavia vuoden 2015 keväällä? Mitä näytön suhteen on hyödyllistä ottaa huomioon? Entä taas liittimet tai lisäosat? Onko merkeillä väliä ja eroja?

Tässä oppaassa ei suosita yksittäistä merkkiä tai hintaluokkaa, vaan pyrimme puolueettomasti tuomaan esille seikkoja jotka vaikuttavat tehoon, laatuun sekä käyttömukavuuteen.

Kuten blogissamme: Tablet, kannettava vai pöytäkone - tietokonetta hankkimassa kävimme läpi että kuluttajan on syytä ensin käyttää hieman aikaa siihen mihin tarkoitukseen on konetta hankkimassa. Kun oma käyttötarkoitus ja siihen liittyvät vaatimukset selvillä voi uuden laitteen etsiminen alkaa. Jokainen kuluttaja haluaa koneen mahdollisimman halvalla. Laatua halpaan hintaan. Aina se ei ole ihan suoraan mahdollista, mutta kun tietää mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota, osaa etsiä niitä ominaisuuksia jotka mahdollistavat parhaan mahdollisen koneen löytämisen siihen hintaluokkaan kun on siihen valmis satsaamaan.

Lähdetään liikkeelle koneen tärkeistä osista: prosessorista, muisteista sekä näytöstä ja siihen liittyvistä osista. Prosessoreista on vallittavana kahdesta vaihtoehdosta: Intel tai AMD. Molemmilla on halpamalleja sekä tehokkaita huippumalleja. Prosessoreissa on muutama sellainen seikka joita suositellaan otettavan tarkastelun alle kun niitä verrataan: kellotaajuus GHz, ytimien(core) määrä sekä välimuistit (L1-L3). Kellotaajuus kertoo kuinka monta laskutoimitusta prosessori kykenee tekemään sekunnissa. Ytimien määrä taas sen kuinka montaa eri tehtävää prosessori kykenee toimittamaan samanaikaisesti. Välimuistien määrä kertoo sen kuinka paljon tietoa prosessori kykenee tallentamaan sen nopeimmin saavutettavissa olevaan muistiin. Joten mitä suuremmat luvut näissä on, sitä nopeampi ja tehokkaampi prosessori on. Yleisesti ottaen AMD prosessorit ovat halvempia, mutta vastaavasti Intelin vastaavat ovat kaikissa testeissä tehokkaampia. Itse suosin aina Inteliä. Sen uudet Core malliston prosessorit ovat erinomaisia. Joka ikisen koneen käyttöönoton jonka olen tehnyt viimeisen 2 vuoden aikana asiakkailleni, Intelin prosessorilla varustettu kone on suoriutunut käyttöjärjestelmän latauksesta, uusista päivityksistä sekä ohjelmien latauksista selvästi AMD prosessoreilla varustettuja koneita nopeammin.

Muistit voidaan jakaa käyttömuistiin eli RAM(random access memory) sekä kiintolevymuistiin. Käyttömuisti on yhden istunnon aikana tähän muistiin tallennettua tietoa. Eli koneen avaamisesta koneen sammuttamiseen. Se mitä käyttäjä koneella istunnon aikana tekee, tallennetaan RAM muistiin, jotta se mahdollisimman nopeasti käytettävissä. Tämä lisää koneen käytön tehoa ja nopeutta. Eli mitä enemmän RAM muistia, sitä tehokkaampaa käyttö on. Tämä on erityisen tärkeää tehoa vaativissa toimissa: pelaamisessa, äänen ja videon muokkaamisessa sekä esimerkiksi 3D mallinnuksessa. Peruskäyttäjälle riittää vuonna 2015 hyvin RAM muistin määräksi 4Gb, mutta koneen hankkijan on hyvä tarkistaa myyjältä että koneeseen voi jälkikäteen lisätä RAM muistia mikäli tarve vaatii. Muistia ei voi noin vain lisätä. Koneen emolevy, piirilevy jossa kaikki koneen osat ovat kiinni ja joka määrittää minkälaisia osia koneeseen voidaan kytkeä, määrittää sen.

Kiintolevy on paikka jonne kaikki ohjelmistot, mukaan lukien käyttöjärjestelmä sekä käyttäjän tallentamat tiedostot ja tiedot tallennetaan. Kiintolevyn nopeuden määrittää sen tyyppi tai sen pyörimisominaisuudet. Kiintolevyä valitessa kannattaa miettiä tuleeko sille tallennettua paljon tietoa vai olisiko halu että sille tallennettu vähäinen tietomäärä olisi mahdollisimman nopeasti saavutettavissa. Peruskiintolevyn tyyppi on nykyään lähes poikkeuksetta SATA(liitintyypin mukaan nimetty) ja sen tallennusmäärä on 500gb-4t. Suurin osa koneista on tämän tyyppisellä kiintolevyllä varustettu. Tämä on jo niin suuri kapasiteetti että kuvia, videoita sekä äänitallenteita saa sille mahtumaan kymmeniä ellei satoja tuhansia. Mikäli SATA kiintolevy on riittävä, voi siitä katsoa että onko pyörimisnopeus 5200kier./min vai 7200kier./min. Nopeampi kierrosluku lisää tehoa koneeseen selvästi kun tieto on nopeammin saavutettavissa. Lisäksi voi vielä tarkistaa kiintolevyn välimuistin määrän. Tämäkin lisää käytön tehoa. Merkeistä suositeltavia on Seagate. Toisena mahdollisuutena on valita kone jossa on nk. SSD kiintolevy. Tämä on uutta tallennustekniikkaa ja on huomattavasti nopeampaa kuin mitä perinteiset SATA levyt käyttävät. Mutta silloin joutuu luopumaan suuresta tallennustilasta ja nämä levyt ovat huomattavasti kalliimpia. Samsung on iso tekijä SSD levyissä.

Näyttö ja sen ohjain ovat myös oleellisia osia joihin kannattaa kiinnittää huomiota laitetta ostaessa. Tosin, mikäli koneen käyttötarkoitus on hyvin satunnaista sähköpostia ja internetin yleistä tiedonhakua, ei näytön ominaisuuksilla ole juuri merkitystä. Mutta heti kun näytöllä käsitellään liikkuvaa kuvaa tai tarkempaa kuvan käsittelyä, kannattaa näytön ja ohjaimen ominaisuuksiin kiinnittää hieman huomiota. Paremmat näytöt myös rasittavat vähemmän silmää. Tällöin näytön ominaisuuksista kannattaa erityisesti huomioida resoluutio. Eli kuvan pikselien määrää näytössä joka määrittää kuvan tarkkuuden. Myös vasteaikaan kannattaa kiinnittää huomiota, mikäli käyttö on vaativampaa. Sekä aina parempi mikäli koneesta löytyy erillinen, ei integroitu näytönohjain. Siinä tulisi olla vähintään 1-2Gt muistia sekä mahdollisimman paljon välimuistia. Integroitua näytönohjainta on hyvin kallista korjata tai vaihtaa. Kannettaviin on mahdollista ostaa ulkoinen näytönohjain, mutta sitten tarvitaan toinen, ulkoinen näyttö(esim. projektori). Myös näytön liittimet ovat hyvin tärkeitä. Tämä tarkoittaa esimerkiksi kannettavassa HDMI liitintä, jolla näytön saa liitettyä helposti taulutelkkariin tai ulkoiseen isoon näyttöön. Useissa projektoreissa on vain VGA liitintä, joten jos konetta on tarve liittää projektoriin, kannattaa tämä huomioida.

Tässä vielä muistilistaa ominaisuuksista joihin kiinnittää huomiota konetta ostaessa:

Prosessori:

 • Prosessorin kellotaajuus GHz mahdollisimman suuri lukema

 • Prosessorin välimuisti mahdollisimman suuri

 • Ytimien määrä mahdollisimman suuri

 • Mieluiten Intelin iCore malliston prosessori

Muistit

 

 • minimi 4Gb RAM muistia

 • käyttömuistin määrä tulisi olla lisättävissä

 • Kiintolevyn laatu päätettävä: perinteinen SATA jossa paljon tilaa tai SSD joka on nopea, mutta kallis

 • Mikäli SATA, 7200kierroksen levyllä lisää tehoa

 • Seagate laadukas kiintolevymerkki SATA levyille

 • Samsung SSD levyille

   

Näyttö ja näytönohjain

 

 • Resoluution määrä mahdollisimman suuri, esim. FullHD näytön resoluutio 1920x1080

 • Erillinen näytönohjain, ei integroitu

 • Näytönohjaimen muisti, myös välimuisti. Etenkin jos käyttö on vaativampaa

 • Liittimet(kannettavissa HDMI, myös VGA voi olla tärkeä)

 

Muuta huomioitavaa:

 • Mikäli käyttää erillistä hiirtä, tulostinta/monitoimilaitetta sekä mahdollisesti muita koneessa kiinni olevia lisälaitteita, kannattaa kiinnittää huomiota USB liittimien määrään. Sekä miettiä mitä liittimiä mahdollisesti tarvitset(esim. projektorin VGA liitäntää)

 • Mikäli käytät kannettavaa usein ilman verkkovirtamahdollisuutta, kannattaa ehdottomasti huomioida akunkesto.

 • Mikäli haluat kannettavaan oman nettiyhteyden, varmista että koneessa on oma 3G/4G ominaisuus ja korttipaikka. Mutta muista että mikäli käytät älypuhelinta, jossa on kiinteä mobiilidata, voit käyttää tätä nettiyhteytenä, jolloin ei tarvitse maksaa enää kannettavan nettiyhteydestä erikseen. Ohje löytyy LTakatemian verkkosivujen tukiosiosta.

 • Mikäli sinulla on tarve käyttää erityisohjelmia, varmista etukäteen että kyseinen ohjelma löytyy haluttuun järjestelmääsi.

 • Mikäli tarvitset DVD asemaa, kannattaa huomioida että niitä saa nykyään ulkoisena noin 35€. Se liitetään USB liitäntään ja on heti käyttövalmis. Tällöin voi hyvin ostaa kevyen ja ohuen ultrabookin joissa ei ole sisäistä DVD asemaa ja käyttää ulkoista DVD asemaa vain tarvittaessa.