Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

 

Laite ja Tiedon tuote-esittelyssä:

Seniori-PC: helppokäyttötietokone

 

Kuva1. Seniori-PC tuotepaketin sisällys: opaskirja sekä asennusmedia

 

Seniori-PC on suomalaisen Practitec Oy:n kehittämä suomalaisen Linux-käyttöjärjestelmään pohjautuva helppokäyttöinen käyttöliittymä. Tämä tarkoittaa sitä, että kun avaat tietokoneesi, aukeaa näkyviin vain ja ainoastaan tarpeelliset painikkeet jotka nekin ovat isoja kuvakkeita, jotta näkyvyys on mahdollisimman hyvä(kts Kuva1 ohjekirjan etukannen kuva on suora näkymä järjestelmästä). Voit käyttää internetiä, sähköpostia, nettipuhelinta(Skypeä), kuvia & tekstejä, pelejä sekä palveluja.

 

Käymme tässä esittelyssä läpi tuotteen asennuksen ja siihen liittyvät huomioitavat seikat sekä ohjelmat ja niiden käytön.

 

Ensiksi huomioitavaa on, että asennus ei ole kauhean vaikea, mutta siinä on huomioitavia seikkoja, jotka ovat tärkeää suorittaa oikein, muuten koneessa olevat tiedot katoavat. Ohjelmien ja yhteyksien asennukset ovat tehtävä kukin erikseen, joten tietämystä ohjelmien ja verkkoyhteyksien määrittämisestä on tarpeen.

 

Ohjelmaa on mahdollista käyttää suoraan asennusmedialta (USB tikulta tai DVD levyltä), mutta silloin koneen BIOS järjestelmä täytyy määrittää käynnistämään ja sen täytyy hyväksyä ja tunnistaa laitteen käyttö ko. medialta. Kaikki testaamani kannettavat eivät hyväksyneet USB tikulta käynnistämistä, vaikka BIOS asetuksen asettikin käynnistämään USB medialta. Toinen asennusvaihtoehto on asentaa ohjelma pysyvästi koneelle. Mikäli haluaa säilyttää koneen nykyiset tiedostot ja ohjelmat, on tällöin ehdottoman tärkeää, että asentaa ohjelman nykyisen käyttöjärjestelmän rinnalle, muuten asennusohjelma puhdistaa koko kiintolevyn puhtaaksi ja asennuttaa Seniori-PC ohjelmiston sille.

 

Kun ohjelmisto on saatu onnistuneesti asennettua koneelle, tehdään käyttöohjelmien määritykset sekä käyttöönotot. Ohjelmistossa on 6 kappaletta isoja painikkeita keskellä ruutua, joita painamalla pääsee suorittamaan ohjelman toimintoja. Tässä vielä lista ohjelmista, niiden käyttöönotosta sekä asetusten määrityksestä:

 

  • Internet = Internet on tässä valmiiksi ohjelmoitu niin, että aloitusruudulle tulee esivalittuja sivuja 12kpl, joista pääsee pikavalintana kyseiselle sivulle. Jotta pääsee verkkosivuille on verkkoyhteys valittava ja sen määritykset asetettava.

  • Sähköposti = Sähköpostiohjelma perustuu Mozilla Thunderbirdiin. Siihen tulee määrittää sähköpostitilin asetukset palvelintietoineen, jotta sen saa toimintakuntoon. Yleisiä sähköposteja kuten Gmail ja Hotmail tilejä voi toki käyttää Internet selaimellakin

  • Nettipuhelin (Skype) = Mikäli haluaa tehdä nettipuheluita, tulee Skype tilin asetukset määrittää ohjelmaan. Mikäli sinulla ei ole Skypetiliä, joudut luomaan tilin.

  • Kuvat & Teksti = Tässä osiossa voit käsitellä ja katsoa koneelle tallennettuja kuvia sekä kirjoittaa tekstejä tekstinkäsittelyllä.

  • Pelit = Tässä luonnollisesti pelata pelejä

  • Palvelut = Palvelut osio on linkki Seniori-PC kehittäneen yrityksen ja käyttäjän välille. Sieltä löytyy ohjeita ja oppaita sekä tukipyyntö linkki.

 

Arvio:

 

Seniori-PC on asennettuna ja opastettuna hyvä tuote niille jotka kaipaavat yksinkertaistettua näkymää ja toimintomahdollisuuksia. Tämän tuotteen kanssa voi rauhallisin mielin toimittaa juuri ne perustoimet, joita suurin osa peruskäyttäjistä tarvitsee. Ei tarvitse miettiä mistä löytää mitä ja mihin tieto tallentuu ja mistä saa jonkin toiminnon ja asetuksen kytkettyä. Järjestelmä ei lähetä turhia ilmoituksia eikä tarvitse miettiä päivityksiä. Niille heikkonäköisille, jotka näkevät aloitusnäytön suuret kuvakkeet, joutuu tuottamaan pienen pettymyksen, että näkymä suurten kuvakkeiden takana on ihan yhtä pientä kuin perus-pc laitteissa. Kokonaisuudessaan tuote on erittäin käyttökelpoinen senioreille, jotka hakevat turvallista peruskäyttöä ja vain niillä ihan perusohjelmilla.