Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Älykoti

 

Älykotiosasto oli yksi ehdottomista pääosastoista ja -teemoista messuilla. Aihe myös nostatti Amerikoissa eniten uutisotsikoita messujen aikaan.

Älykoti lähinnä tarkoittaa sähkö- ja elektronilaitteiden hallinnointia mobiililaitesovelluksella. IoT eli internet of things on juuri osa teknologiaa, jota älykodeissa käytetään. Käyttäjä voi kotiin saapuessaan laittaa sovelluksella esim. saunan lämpiämään, säätää lämpötilaa tai ilmastointia, tarkkailla kodin turvalaitteita tai vaikkapa laittaa pesukone pyörimään haluttuna ajankohtana. Pisimmälle vietynä älykodin laitteet mittaavat huoneilman ja juomaveden puhtautta sekä puhdistaa sen tarvittaessa, mittaavat ihmisen elintoimintoja vessakäynnin yhteydessä tai nukkuessa.

Älykotiosastolle kuului myös älykalusteet. Tämän kategorian päätuotteet olivat ehdottomasti uneen ja nukkumiseen liittyvät älytuotteet: sängyt ja unenlaatua analysoivat sovellukset. Terveys ja hyvinvointi osioissa käsittelimme jo suomalaisen Beddit yhtiön unenlaatua mittaavaa tuotetta, mutta tällä älykotiosastolla käsittelemme enemmän innovaatioita kodin kiinteisiin osiin: rakenteisiin, kodinkoneisiin ja huonekaluihin.

Kuva1. Tämä kuva havainnollistaa asioita joita älykoti edustaa ja mahdollistaa

 

 

Kuva2. Tämä kuva kertoo tuotteen ideasta ja toimintakentästä. Kotona asiakkaalla on älylaitteita joita käyttäjä voi säätää halutessaan jotain toimintoa, ne välittyvät internetin välityksellä puhelimen älysovellukseen. Tieto joka kotoa tulee, myös analysoidaan ja sen pohjalta muodostetaan ennalta määrättyjen arvojen perusteella arvio, että tehdäänkö asiasta hälytys. Jos esimerkiksi kodin lämpötila nousee yli asetetun viitearvon, laitteisto tekee automaattisen hälytyksen ja omistaja voi tarkastaa missä mättää.

 

 

Kuva3. Coway IOcare oli messuilla näyttävästi esillä. Yritys on vienyt älykodin niin pitkälle, että se mittaa ja analysoi asukkaiden terveyttä ja tapoja älylaitteiden avulla. Juomaveden analysointia, vessan pöntön vedestä laitteisto kertoo terveystilanteen, ilmanvaihtolaitteet puhdistavat ilman halutuksi, myös kosteustason suhteen. Sekä nukkumisen suhteen älysänky ja huoneen anturit kertovat unen laadun sekä unitottumukset.

 

Kuva4. Tämä kuva havainnollistaa hyvin minkälaisia tuotteita älykotiin on tarjolla: valaistus, sähkönkäyttö, lämmitys ja lukitus ovat niitä operaatiota, joita jatkossa voi säädellä etänä, älylaitteilla.

 Threadgroupin älykoti käyttää rinnakkaista wifi-yhteyttä, jotta kodin oma yhteys ei tuki kodin älylaitteita tai toisinpäin. Se on myös energiatehokkaampi.

 

 

Kuva 5. Ehkä älyttömin high-tech tuote oli Seven dreamers yhtiön Laundroid. Se on maailman ensimmäinen pyykinkuivauskaappi joka viikkaa pyykit.