Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Fitness, urheilu ja teknologia

 

Fitness ja Sport tech olivat erilliset osastot messuilla ja varsin isot ja suositut osastot olivatkin, mutta tuotevalikoimaltaan niin samankaltaiset, että käsittelen ne samassa osassa.

Tämän sektorin tuotteet olivat pääosin älyvaatteita tai mobiilisovelluksia, jotka mittaavat liikkujan jokaista liikettä ja analysoivat sen. Käyttäjä voi siten seurata hyvinkin tarkkaan miten suoritus kehittyy, mutta myös siitä minkälainen on suorituksen liikerata, miten nautittu ravinto on suhteessa liikkumiseen sekä jopa unenlaatua suhteessa liikkumiseen ja päivän rytmiin.

Osastolta löytyi todella mielenkiintoisia laite/sovellusyhdistelmiä aktiiviliikkujalle. Oli mm. älyjuomapullo, joka kommunikoi mobiilisovelluksen kanssa päivän rytmistä sekä urheilusuorituksista ja sen mukaan tarjoaa suoritukseen sopivan ravintoannoksen. Oli sitten kyse energian tarpeesta, palautusjuomasta, nukkumaan mentäessä rentouttavasta annoksesta tai aamuisin vitamiinijuomasta. Laite perustuu älytoiminnon ohella nk. ravintoputkiloihin, jotka lisätään pullon yläosan sisään. Niitä on yhteensä 5 kappaletta, ja jokainen ravintotanko suorittaa sille määritetyn toiminnon. Jokainen putkilo riittää noin 30 annokseen joten 1 kuukauden käyttö on annosteltu valmiiksi älyjuomapulloon.

Kuva1. Life Fuel - älyjuomapullo

 

 

Tämä älypohjallinen olisi varmasti erittäin käytännöllinen Suomen oloissa, sillä tämän älypohjallisen lämpötilaa voi itse säätää mobiilisovelluksen avulla. Lisäksi sovelluksen avulla voi analysoida askellusta ja jalan asentoa esim. lenkkeillessä.

Kuva2. Lämmitettävät älypohjalliset

 Kuva3. Saman valmistajan älykenkiä

 

Tämä esim. golf- ja tennislyöntejä ja lyöntiasentoa mittaava älysovellus, PIQ, oli erittäin suuren mielenkiinnon kohteena messuilla. Se antaa lyönnin perusteella vinkkejä, miten muuttaa lyöntiä tai asentoa, jotta oppisi optimaalisen tekniikan.

 Kuva4. PIQ sovellus analysoimaan esim. tennis ja golf-lyöntejä

Kuva5. Sovellus analysoi lyöntejä

 

Liikettä ja suoritusta mittaavat asusteet olivat myös näkyvässä osassa messuilla.

Kuva6. Sensorian älyvaatteet

 Sensorian jo markkinoilla oleva päätuote on älysukat. Ne mittaavat nopeutta, matkaa, askelta ja astumista. Sovellus opastaa juoksussa ja askelluksessa.

 

Uutuutena, CES2016 messuilla esittelemä kokoasu, älyasu. Tämä mittaa asentoa, lihasten käyttöä ja dynamiikkaa. Tämä mahdollistaa entistä käyttäjäystävällisempää mittausta urheilijalle.

 

 Kuva8. Sensorian sovellus näyttää monipuolisesti arvoja liikkujalle.

 

 Koripallon emämaassa oli laji huomioitu tietysti myös teknologian saralla. Kameroin ja sensorein varustettu heittopaikka mittaa heittoa ja liikettä ja kertoo tarkkuudesta sekä liikkeestä.