Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Kyber ja henkilökohtainen tietoturva

 

Messujen tietoturvaosastolla nähtiin muutama mielenkiintoinen tuote sekä kohtalaisen odotettu trendi. Osaston pääpaino oli tiedon salaamisella sekä älymaksamisella. Osasto oli muuten mielestäni melko pieni, alle 20 palveluntarjoajaa, kun miettii että messuilla oli yli 3600 yritystä esittelemässä tuotteitaan.

Useimmat palveluntarjoajat olivat kehittäneet palvelujaan pilvipalveluiden sekä ulkoisten levyjen tiedon salaamiselle, jossa myös tietojen siirtäminen tapahtui salattua yhteyttä pitkin. Tai he tarjosivat palvelujaan älykkäälle maksamiselle. Älylompakoita esitteli usea toimija. Luottokorttirasioiden näköisiä fyysisiä rasioita, joissa oli sormenjälkitunnistimella varustettu avausmekanismi, sekä omistajan tunnistamismekanismi. Eli jos käyttäjä on unohtamassa lompakkoaan johonkin ja siirtyy yli 5m päähän laitteesta, se ilmoittaa siitä automaattisesti sekä kovaäänisesti. Tätä samaa tekniikkaa käytti myös pari muuta yritystä, jotka tarjosivat käyttäjille turvaa tärkeiden henkilökohtaisten esineiden varalta. Esimerkiksi avainnippuun oli laitettavissa pieni siru, joka kertoo älypuhelimen sovellukseen missä avaimet ovat, tai voit jopa lähettää äänimerkin sovelluksen kautta, jotta löydät avaimet helpommin (kts. kuva1 alla).

     Kuva1. FIND IT - Sähköinen siru jolla paikannat hävinneet tavarasi

 

Sähköinen lompakko on myös mielenkiintoinen tuttavuus. Eli vastaavan näköinen luottokorttikotelo josta äsken kerroin, on sähköinen luottokorttimaksuväline. Tekniikka perustuu NFC:hen eli lähimaksamiseen. Valitset kotelon pienestä näytöstä haluamasi kortin, viet sen maksupäätteen lähelle ja voila, maksu suoritettu ja tämä kaikki vielä salattuna niin, ettei luottokorttitietoja saa maksupäätteestä mitenkään, mikäli verkkorikollinen onnistuisikin hakkeroitumaan päätelaitteelle.

 Yksi mielenkiintoinen tuote oli uQontrol yhtiön qKey verkkokauppa/salasana ohjelma.

     Kuva2. Pieni avaimen muotoinen usb tikku tietokoneeseen ja voit täysin turvallisin mielin tehdä     nettiostoksia

 

Täysin uusi keksintö tämä verkkokaupan salaava ja salasanat automaattisesti tunnistava ohjelma/laite ei ole, mutta tässä kyseissä tuotteessa salaus on viety uudelle tasolle sekä käytön helppous on asiakasystävällinen. Esimerkiksi internet oston vahvistustoiminto on tehty kolmevaiheiseksi, mikä tekee väärinkäytöksestä lähes mahdotonta. Itse usb-avaimessa on samankaltainen siru, jota käytetään eurooppalaisissa luottokorteissa. Se on itsessään jo salattu. Kun usb-avaimen syöttää tietokoneeseen, avaa laite ihan oman nettiselaimen joka turvattu ja salattu. Tämä avataan omavalintaisella pääsalasanalla (vaihe1.) Kun halutaan tehdä osto, se vahvistetaan kortin PIN tunnuksella, joka lähetetään käyttäjän älypuhelinsovellukseen tunnistettavaksi (vaihe2.) Tämän jälkeen vielä usb-tikun kosketuspainiketta painetaan ja vahvistetaan osto (vaihe 3). Ohjelmaan syötetään kerran kaikki verkkokaupat käyttäjätunnuksineen ja salasanoineen, joita käytät. Ohjelma muistaa jatkossa ne automaattisesti, eikä sinun tarvitse enää niitä muistella. Ohjelmaan syötetään myös kaikki luottokorttisi, joista voit valita oston yhteydessä haluamasi.

     Kuva3. Ohjelman välilehdillä on jokainen suosikki-verkkokauppasi ja oikeassa paneelissa     maksukorttisi. Käyttöliittymä on selkeä ja yksinkertainen

 

Laitetta toistaiseksi ei saa vielä tilattua kuin jenkkeihin, mutta tämän vuoden puolella yrityksellä oli tarkoitus laajentaa saatavuutta myös Eurooppaan. Hinta on tällä hetkellä jenkeissä 89 Dollaria.

 

Video (englanninkielinen) tuote-esittelyyn:

 

https://qkey.com/

 

Kolmas tuote jonka tähän kategoriaan valitsin on tiedon salauksesta Niip.com

yrityksen QBKey tuote.

 Kuva 4. Sormenjälkitunnistimella varustettu tiedonsalauslaite qbkey

QBKey on bluetooth tekniikalla toimiva tiedon salauslaite. Niip.com on kehittänyt oman salauksen, jota laitteissa käytetään. Koneelle ladataan ohjelma heidän verkkosivuiltaan. Ohjelma ei vaadi asennusta. Laite luo bluetooth yhteyden tietokoneeseen, jolla laite ja ohjelma kommunikoi. Yhteyden muodostuttua, käyttäjä määrittää ohjelman avulla salattavat tiedot ja salaa ne. Tämän jälkeen käyttäjä voi siirtää tiedot haluamaansa asemaan tai pilvipalveluun. Tieto siirtyy ja säilyy täysin salattuna ja sen voi purkaa vain sormenjäljellä varustetulla laitteella.