Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

NAS palvelin kotiin tai pk-yritykselle

 

NAS eli network-attached storage ei ole uusi juttu, mutta viimeisen kahden-kolmen vuoden sisällä pilvipalvelu on vähintäänkin terminä tullut maailmanlaajuisesti tutuksi kaikkien tietokonetta ja internetiä käyttävien keskuudessa.

Kun tavallisesti olemme tottuneet ymmärtämään pilvipalvelun jonkin yrityksen tai yhteisön palveluksi jossa kirjaudumme ohjelmaan internet selaimen kautta ja voimme sinne tallentaa halutut tiedostomme ja käyttää niitä verkon yli. NAS palvelin on paljon enemmän. Ensinnäkin se on oma pilvi. Se on fyysinen laite joka kytketään omaan reitittimeen. Tällöin käyttäjä itse määrittää sen arvot: tallennustilan, tietoturvan tason, halutut palvelut, käyttäjät, varmuuskopioinnin tason jne.

Kuten voimme tästä jo päätellä, NAS laite on huomattavasti monipuolisempi kuin yritykseltä tilattu pilvipalvelu, mutta myös työläämpi ja käyttöönotto vaatii jo melkoisesti tietotaitoa. Mutta valmiina tuotteena se on aivan erinomainen, erityisesti aktiivikäyttäjälle tai yrityksen tiedon tallennukseen tai jakamiseen.

Yllä kuva QNAP merkkisen NAS palvelimen käyttöliittymästä ja palveluista: mm. File Station, Photo Station, Music Station, Video Station, Download Station, Surveilance Station jne.

 

Kuten nimestä voimme päätellä, palvelimeen voi määrittää käyttäjäkohtaiset tiedot: käyttäjäoikeudet(mihin kansioihin ja toimintoihin tällä on oikeudet päästä käsiksi, kuinka suuri on henkilökohtainen tallennustila, minkälaisia sovelluksia ja toimintoja hän voi käsitellä ja monia muita hyödyllisiä tietoja). Nykyiset NAS palvelimet toimivat pääosin tiedon tallennustilana, mutta myös sen varmuuskopiolaitteena. Laitteet toimivat myös erinomaisina mediakeskuksina: tallennetut valokuvat, videot sekä äänet voidaan toistaa suoraan palvelimelta. Näiden toistamiseen on palvelimelta saatavissa lukuisia sovelluksia, joilla käyttäjä saa lisää ominaisuuksia sekä käyttömukavuutta. Voit esim. muokata ja jakaa kuvia ystäviesi tai tuttaviesi kanssa verkon yli tai suoraan sosiaaliseen mediaan. Voit myös lisätä kuviin tietoja kuvien sisällöstä(aika, paikka, henkilöt jne). Voit jopa tehdä interaktiivisia kuva-albumeja verkkosivuille joita haluamasi käyttäjäkunta pääsee nauttimaan.

Mutta hyötykäytössä yksi parhaista toiminnoista on erinomainen videovalvonta ja sen tallennus. Se on erinomainen palvelu liiketiloille ja pk yrityksille. Miksei tietenkin myös kotiin tai vapaa-ajan asuntoon mikäli videovalvonta on tarpeellinen. Yritys saa samassa paketissa työntekijöilleen yhteisen tallennustilan ja materiaalin jakoalustan, varmuuskopiointipalvelun sekä videovalvonnan. Useimpiin NAS palvelimiin kuuluu kahden tai neljän kameran lisenssi. Lisälisenssi per kamera kustantaa noin 50€.

Yllä on kuva videovalvonnan hallintapaneelista. Näet pienruutuina kameroiden kuvat ja kamerat listana vasemman reunan tiedostopuussa. Klikkaamalla saat kunkin kameran hallintaasi. Voit myös etähallita kameroita mobiililaitteilla sovelluksen avulla.